Szent Egyed plébániatemplom Garamszentbenedeken

A Garam partján álló település legismertebb épülete kétség kívül az Árpád-kori eredetű bencés apátság. Kevesebben tudják viszont, hogy a falunak a középkor óta létezik egy az előzőtől különálló plébániatemploma is. Ez a korábbiak helyén épült, ma barokk stílusjegyeket mutató Szent Egyed plébániatemplom.
Egy korábbi templom helyén épült fel, valószínűleg a 13. század első felében. Mai állapotában egy egyhajós, kb. keletelt tengelyű templom, melynek téglalap alaprajzú hajójához keleten poligonális záródású szentély csatlakozik. Nyugati homlokzata előtt harangtorony áll, amely 1674-ből való.
A templomban barokk berendezés, így több barokk oltár is található. A fából készült főoltár Szent Egyed tiszteletére készült. Központi festménye Egyed halálát ábrázolja. Az oltáron megtaláljuk még Szent János evangélista, Keresztelő Szent János, Szent Borbála és Szent Katalin nagy méretű szobrát is. A bal oldali mellékoltár 1700-ban készült Szent József tiszteletére. A jobb oldali mellékoltár a Hétfájdalmú Szűz Mária tiszteletére készült 1737-ben.
A fiókos donga boltozatú hajó nyugati végében díszes barokk orgonakarzat áll, figurálisan festett mellvéddel, rajta díszes, barokk orgonaszekrénnyel.

TelepülésGaramszentbenedek [Hronský Beňadik]
Pontos helyszín, címa falu központjában