Szent Bertalan-templom, Egyházkarcsa

A középkorban több kisebb falu állt a mai Egyházkarcsa helyén, melyek egy közös templomot építettek. A templom körül alakult ki a mai település, melyet 1215-ben Corcha néven említenek először. A 14. században Egyházaskarcha (1351), Remegkarcha (1355), Diákkarcha (1357), Barthalkarcha (1377) Lászlókarcha (1377) és Lucakarcha (1467) falvakból állt a mai település.
A Szent Bertalan apostol oltalma alá rendelt ősrégi templomot először Tamás esztergomi érsek egy 1308-ból származó oklevele említi. 1377. évi filiái (leányegyházai) Deák-, László- és Bartal-Karcsa. Többször tűzvész és árvíz pusztította a templomot, de mindig újjáépítették. 1738-ban bővítették, majd a jelenlegi klasszicista stílusú, részben barokk elemeket is tartalmazó formáját 1819-ban kapta, mivel újjá kellett építeni.

TelepülésEgyházkarcsa [Kostolné Kračany]
Pontos helyszín, címA település központjában