Szent Benedek templom Komáromfüssön

A falu Szent Vendel templomának állaga idővel nagyon leromlott, ezért a régi épületet lebontották. Helyére 1762-ben a helyi hívők a főapát támogatásával felépítették a Szent Benedek római katolikus templomot, melyet még azon év november 9-én Somogyi Dániel perjel szentelt fel. A 19. század első felében a templomon klasszicista átalakításokat végeztek. A templomban csak 1813. május 21-én cserélték ki az orgonát. 1874. május 21-én Kreusz Krizisztom főapát alapítványt hozott létre a templom fenntartására. 1911-ben felújították a templomot, kibővítették toronnyal. A főoltárt Szent Benedeknek ajánlották. 1862. május 3-án felszentelték a főoltár központi képét, ami Stuparovics festő munkája és a templom építésének 100. évfordulójára készíttették. Korábban falfestmény ábrázolta Szent Benedeket. Az oldaloltárt Szeplőtelen Szűz Mária Fogantatásának ajánlották. A tető kisebb tornyát 1843-1844-ben építették újjá, majd befedték. 1900 után a templomon újabb átalakításokat végeztek. 1911-ben az ormos főhomlokzat elé tornyot emeltek, és a homlokzatot átalakították. Az átépítés előtt a főhomlokzat íves barokk orommal végződött, fölötte kis toronnyal. Az 1965-ös árvíz után 1965- 196 7 között felújították a templomot. Ez egy egyhajós építmény a szentély többszögű zárlatával (az enteriőrben gömbölyített), kiugró toronynyal. A hajó északi oldalához építették a sekrestyét, egykor Boldogságos Szűz Mária kápolnája. A szentély déli falánál található a bejárati előcsarnok az oratóriumba, az egyházi méltóságok részére. A templom homlokzatait félkörvégződésű ablakok tagolják falsávos keretekkel. Az előreugró tornyot és a főhomlokzat sarkait toszkán oszlopfős (triglifekkel kiegészített kőgerendás szakasszal) pilaszterek tagolnak. A bejárati kapu kőszegélyes. A templom hajójának egyenes a mennyezete, a szentély poroszsüveg-boltozatos. A szentély belső falait pillérek tagolják, boltozatos keretekkel. A hajó nyugati oldalán van elhelyezve az 1911-ben készített kórus falazott mellvéddel, mely két öntöttvas oszlopon helyezkedik el. A kórus mellvédő részét mértani ábrák díszítik. A főoltár fölött lévő Szent Benedeket ábrázoló olajfestményt Globocniz F. György készítette 1862-ben. Az oldalakon Szent Mór, Szent Placidusz, Szent István és Szent László képei voltak (a 19. században készült leirat alapján). Eredetileg Szent Benedek freskója volt itt, Stephan Schaller készítette 1762-ben, melyet két oszlop szegélyezett. A nedvesség hatására megfakultak a freskó színei. Az oltár – hasonlóan, mint a templom többi berendezési tárgya is – a 20. század elejéről származik. Az oltárt a szombathelyi Lewisch Róbert cége készítette, oldalain két angyal plasztikája látható. Az oldal oltár a 19. századi leirat szerint egyszerű volt, de ezeken kis szobrok helyezkedtek el, melyek Krisztus születésének betlehemi jeleneteit ábrázolták. Magyarországon az ilyen oltár ritkaságszámba ment. A déli oldal falmélyedésében eredetileg Boldogságos Szűz Mária oltára volt, később áthelyezték a megszűnt Szűz Mária kápolnába. Az oltáron, melyet szintén a Lewisch cég készített, Boldogságos Szűz Mária kis szobra volt (ma a sekrestyében látható). A 19. században készült, Szűz Máriát ábrázoló olajfestmény a helyén maradt. Keretét 1911-ben
(később kereskedő) készítette. Alatta található a klasszicista keresztelőmedence a 19. század első feléből, melyen egy 1864-es évszámú rézfedél van. A bádogon látható kisebb festmény Krisztus megkeresztelését ábrázolja, a födém korábbi időből származik. Mellette van a körmeneti kereszt. A falakon Luigi Morrar Keresztút 14 állomásának másolatai vannak elhelyezve. A templom enteriőrjét több újabb kori szobor díszíti: Jézus Szent Szívének szobor ( 1911-ből), mely a párizsi La Statue Reliqieuse származik és a hívek önzetlenül adományozták a templomnak. Továbbá látható itt Szent István király és Lisieuxi Szent Teréz, Páduai Szent Antal szobor 1903-ból, ami szintén a helyi hívők adománya. A fehér négyszögletű alapzat Major Jánosné ajándéka, a gyámkövet a szoborhoz Mura Márton készíttette és a két öntött gyertyatartót Galba Béláné sz. Weningen Hermina adományozta. Ugyanakkor létrehoztak egy alapítványt a templom karbantartására. Az egykori oratóriumban ma raktár van. 1911-ben az enteriőrt kiegészítették padokkal, a berendezést 4 kazulával, 1 pluviáleval, 2 albával és egy kézelővel. Az 1911-ben készített orgonán (a budapesti Rieger testvérek munkája), melyet azonos év december 8-án szentelték fel a következő felirat olvasható: „ Laudate dominum”. 1918. május 18-án az orgona 25 sípját rekvirálták katonai célokra (ágyúöntés). A torony alatti előtérben található a missziós kereszt a ,, Mentsd meg a lelked!” felirattal és két évszámmal: 1912, 1936. A templom mai enteriőrje összehasonlítva Ipolyi Arnold 1856-1858-as leírásával teljesen megváltozott, pl. az 1965- 196 7 között végzett felújítási munkálatoknál a klasszicista szószéket, az oldaloltárt, stb. eltávolították. Állítólag eladták a templom néhány szép berendezési tárgyát a hívők tudta nélkül. A toronyban két rézharang van. A harmadik harangot elkobozták (1940- 1945) háborús célokra.

TelepülésKomáromfüss, Füss [Trávnik]
Pontos helyszín, címKomáromfüss 67. - Trávnik 67.
Készíttető nevea helyi hívők a főapát támogatásával
LétrehozóStuparovics, Globocniz F. György, Stephan Schaller, festők / Lewisch Róbert, asztalos / Mastalír János, ács / Rieger testvérek, orgonakészítők
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkResko Sándor: Komáromfüss a pannonhalmi főapátság praedialista nemeseinek székhelye, ÁSZ STUDIO, 2010, 106 -110. oldal
komaromfuss-katolikus-templom (2)
komaromfuss-katolikus-templom (3)