Szent András apostol templom Barsendréden

A nagyendrédi Szent András apostol templomot a 13. században említik először.
Egy 1286-os okirat már két Endrédről tesz említést, az egyiket „egyházásként“ említik, tehát itt már volt templom. Ez valószínűleg Nagyendréd. 1332-ben még Szűz Mária a védőszent. A kisendrédi templom 1370-ben épült.
1626-ban a lakosok zöme a törökök sanyargatásai elől elmenekült a községből.
A törökök kiűzése után Szobonya László és családja felépítette a nagyendrédi templomot. 1725-ben renoválták, de 1770-ben újra leégett. 1753-ban az eredetileg gótikus templomot barokra építették át.. Mai alakját a nagyendrédi szent András apostol templom 1810-ben kapta – ekkor még torony nélkül.
1899-ben új orgonát hoztak a nagyendrédi templomba, onnan a régi orgonát a kisendrédi templomba vitték. 1911-ben a nagyendrédi templomhoz Dombay Vilmosné, született Balogh Erzsébet hathatós segítségével új vasbeton tornyot építettek. Ekkor a templom teljesen átalakult, külső és belső festést kapott, renoválták a falfestményeket, kicserélték a tetőszerkezetet és a tetőfedő eternitet. Az akkori munkálatokért Hübschl Kálmán építészmérnök volt felelős Vácról.
A nagyendrédi Szent András templomba 1923-ban új harangokat hoztak, amelyeket novemberben felszenteltek. A templom belső festése és a falfestmények renoválása 1936-ban, majd utoljára 1984-ben volt. 2000-ben felújtották a külső vakolatot. 2007-ben kijavították a tetőszerkezetet és kicserélték a tetőborítást. Az 1842-ben épült sekrestye nem volt megfelelően izolálva és falai állandóan nedvesek voltak, ezért 2005-ben ledöntötték és felépítettek egy teljesen új helységet.
Szlovákia Műemlékvédelmi Hivatala a nagyendrédi Szent András apostol templomot 2016-ban nemzeti kulturális emlékké nyilvánította.

TelepülésBarsendréd, Endréd [Ondrejovce]
Pontos helyszín, címBarsendréd (Nagyendréd községrész) 18. - Ondrejovce 18.
Készítés időpontja1753-1911
Készíttető nevekatolikus gyülekezet
FeliratEmeltette / Isten dicsőségére / Balogh Erzsébet / férjezett / Dombay Vilmosné / fáradhatatlan buzgalma / és gyűjtése által / Fába Simon / plébános idején / 1911.
barsandred-szent-andras-apostol-templom (2)
barsandred-szent-andras-apostol-templom (3)