Szelényi László lovag sírkőemléke a Szelényi községben

A következő rövid írásban egy olyan kulturális emléket szeretnékbemutatni, amelyről kevesen tudnak. Ez pedig a nagykürtösi járásbeli Szelény községben található, pontosabban a Szent Anna-kápolna kertjében lévő síremlékről van szó. A sírkövet a Szelényi család utolsó tagja, Szelényi László emlékére állították. Rajta latin betűs felirat látható, amit évszázadokon keresztül senki nem fordított le. Ám most Mgr. Miroslav Čovan PhD., a pozsonyi Comenius Egyetem Jessenius Orvostudományi Karának adjunktusa segítségével, aki a latin nyelv szakértője, sikerült ezt megfejteni. A fordítás költségeit e sorok szerzője vállalta, és a fordítást tartalmazó hivatalos levelet pedig felajánlotta Szelény község javára, hogy a település lakói is tudjanak Szelényi László lovag bátorságáról. Szelényi László a magyar és a szlovák nemzet közös történelmének része, ám tudomásom szerint a magyar történetírás nem foglalkozott vele. A síremlék hátoldalán található latin betűk nem láthatók tisztán, így annak megfejtésével nem próbálkoztunk. Tavaly viszont egy fontos lépésre került sor, mégpedig a losonci műemlékvédelmi hivatal segítségével sikerült a sírkövet bejegyezni a község kulturális/történelmi emlékei közé. Szelénynek kb. 160 lakosa van, így a településnek nehéz bármiféle anyagi támogatáshoz jutni. Ezért, amikor tudok és megtehetem, szelényi lakosként magam is hozzájárulok a különféle kulturális/történelmi rendezvényekhez, eseményekhez.

Tóth Ágota, Szelény

TelepülésSzelény [Seľany]
Pontos helyszín, címA község Szent Anna-kápolna kertjébe található
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaA sírkövet a Szelényi család utolsó tagja, Szelényi László lovag emlékére állították
FeliratHIC IACET PRAENOBILIS ET ORNATISSIMUS IUVENIS LADISLAUS SZELINYI DE FELSŐ SZELENY POSTREMUS FAMILIAE SELINYIANAE SURCULUS QVAE ANTE SAECULA QVINQVE COEPIT INCLARESCERE A REGE STEPHANO ORDINE EQVESTRI DONATA VIRTUTE MAGIS QVAM REBUS GESTIS CLARIOR UTILIS OLIM PATRIAE CIVIS FUTURUS NI MORTE PRAEMATURA ANTE ANNOS NATUS VIGINTI ( latin betűs felirat a 18. századból származik). Latin nyelv szakértője Mgr. Miroslav Čovan PhD.a pozsonyi Comenius Egyetem Jessenius Orvostudományi Karának adjunktusa segítségével sikerült ezt a latin feliratot megfejteni és szlovák nyelvre lefordítani.
Gondozását felügyeliközségi önkormányzat
ForrásinformációkA pozsonyi Comenius Egyetem Jessenius Orvostudományi Karának igazolt latin szlovák fordítását tartalmazó hivatalos levél a község hivatalán található
latin betuk hivatalos leforditasa
Sz.Anna kapolna, Szelény