Schvarczer János és Schvarczer Jenő uradalmi alkalmazottak sírja

A sírfelirat szerint a Schvarczer család tagjai generációkon keresztül álltak a vedrődi Zichy uradalom szolgálatában. Schvarczer Jenőnek még írása is megjelent az uradalomról “Vedrődi uradalom vedrődi gazdaságának leírása” címmel, mely 1909-ben Nagyszombatban került kinyomtatásra Winter Zsigmond könyvnyomdájában. A jószágfelügyelők szerteágazó tevékenységét jól jelzi az alábbi levél is, mely a Köztelek című Köz- és mezőgazdasági lap közölt le 1900. március 21-én:

“Nagyméltóságú gróf Zichy József úr VEDRŐDI URADALMA Posta és távirda Vasúti állomás Vedrőd Diószeg és Cziffer. Vedrőd, 1900. márczius 16-án.

T. SOMMER MÓR úrnak Budapest.

Van szerencsém ezennel becses tudomására hozni, hogy mult év deczember havában nekünk szállított szarvasmarha nyirógép „Barton Gillette et Co. London-féle gyártmány teljes megelégedésemre működött és 500 darab különféle korú és nemű marhát minden fennakadás nélkül s a nélkül, hogy a gépen a legcsekélyebb kopás észlelhető lett volna két egyén kezelése mellett lenyírt a tompává vált ollólapok ön által gyorsan és csekély köszörülési dij ellenében uj illetőleg köszörült lapokkal kicseréltettek. A nyírás hatása a szarvasmarhára nagyon jó, a tisztítás sokkal könnyebb, s különösen a hízó ökrök és növendék marhák, valamint hosszabb szőrű tehenek nyírása mutatkozott nagyon előnyösnek. Ennek következtében nem mulaszthatom el, hogy legnagyobb elismerésemet fejezzem ki, a nyirógép kitűnő szerkezete és tartóssága felett, s azt bárkinek a legmelegebben ne ajánljam. Ha még sikerülend a marha szőrt értékesíteni, akkor a gép ára egynehány év alatt törlesztve is lesz.

Kiváló tisztelettel SCHWARCZER JENŐ, tiszttartó.”

1928-ban, Schvarczer Jenő elhalálozásának évében, vélhetően az ő fiáról és annak családjáról a Budapesti Közlönyben az alábbiakat olvashatjuk: “A m. kir. belügyminiszter Schwarczer Jenő Károly Ágoston, aki Vedrőd községben 1876 évben született, róm. kath. vallásu, nős, budapesti lakos, m. kir. honvéd tábornok, kérelmére saját, valamint Ottó Jenő és Miklós nevű kk. gyermekei családi nevét az 1928. évi 254.292/VIII. számú határozatával „Somorjay“ névre változtatta át.”

TelepülésVedrőd [Voderady]
Készíttető neveSchvarczer
LétrehozóSZUKOP
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugszanak az Úrban / Schvarczer / Jenő/ a vedrődi N. m. G. Zichy / urad. nyug. / Jószágfelügyelője / 1845. - 1928. / Schvarczer / János / a vedrődi urad. kormányzó- / főtisztje / 1799. - 1864. / Áldott legyen / felejthetetlen emlékük!
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkKÖZTELEK, Köz- és mezőgazdasági lap, AZ ORSZÁGOS MAGYAR GAZDASÁGI EGYESÜLET HIVATALOS KÖZLÖNY, Megjelenik minden szerdán és szombaton, X . Évfolyam , Budapest, 1900. márczius hó 21., 24. (882.) szám: (http://epa.hu/02200/02213/00357/pdf/EPA02213_Koztelek_1900_024.pdf) *** BUDAPESTI KÖZLÖNY, Budapest, 1928, 148. szám. Vasárnap, július 1. (https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/BudapestiKozlony_1928_07/?pg=1&layout=s)
vedrod-schvarczer-janos-es-jeno-sirja (8)
vedrod-schvarczer-janos-es-jeno-sirja (9)