Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2021. április 17.

Rudnay Gyula festőművész emléktáblája

Rudnay Gyula festőművész emléktáblája

Rudnay Gyula János (Pelsőc, 1878. január 9. – Budapest, 1957. január 4.) Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, iparművész, főiskolai tanár; a bajai művésztelep megalapítója és vezetője.
Az alföldi iskola egyik jeles képviselője, aki Munkácsy Mihály realizmusát, a nagybányai iskola plein air stílusát vitte tovább egyesítve posztimpresszionista elemekkel. Talán egyik legjelesebb képviselője a posztnagybányai stílusnak.

Édesapja, Rudnay János, gubacsapó, édesanyja, Gettler Zsuzsanna volt. 1893-1894-ben Budapesten az Iparművészeti Iskolában, majd 1895-1902-ig Münchenben tanult, Hollósy Simon szabad iskolájában, ami azt is jelentette, hogy a nyarakat a nagybányai művésztelepen töltötte. Eljutott Rómába, Párizsba. A magyar hagyomány élesztését tűzte ki célként, ezért Hódmezővásárhelyen élt és alkotott az 1900-as években, 1910-ben Pásztor János szobrász barátjával költözött fel Pestre, s mutatták be műveiket a közönségnek. Első sikerét az 1918-as kiállításán érte el. Külföldön is sok elismerést szerzett. 1924-ben Bécsben nyert aranyérmet, 1925-ben Olaszországban, Svájcban, majd Londonban arattak sikert képei. 1934-ben a fővárosi, 1942-ben az állami nagy aranyéremmel tüntették ki. 1922-től tanára lett a budapesti Képzőművészeti Főiskolának.
„Tájábrázolásomban a magyar történelem múltjának levegőjét akartam fölidézni” – írta. Képeiben Rugendas kuruckori képeinek hangulatát, Goyára utaló elemeket is találunk. Nagy szerepet játszik nála a fájdalmas nosztalgia. Eltűnt korok után tekint, amiben a Trianon utáni szétszakított ország fájdalma is benne volt. Ezt az érzést szilárd festői tudással, hangulatteremtő képzelettel, képeinek egyedi vonzerejével sikerült megformálni. A „tegnap művészé”-nek emlegették, de ahogy az irodalmi példában Krúdy Gyulával is történt, ez az inspiráció is teremthet értékes műveket. A modern izmusok vágtató, fel és eltűnő áramában képei egy megtartó, szilárd és vonzó szigetet alkotnak.
Mint tanárt tisztelettel és szeretettel vették körül a tanítványai. Becsülték az őszinte, egyenes embert benne, amelyet önarcképén is keresetlen természetességgel ábrázolt.
1947-ben megalapítója volt a bajai művésztelepnek.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésPelsőc [Plešivec]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.544250, 20.403063
Pontos helyszín, címa kultúrház falán található
Készítés időpontja1993
Készíttető nevePelsőc lakosai
LétrehozóKöves Dezső, szobrász
Készítés céljának ismert okaemlékezetmegőrzés
FeliratRudnay Gyula / 1878 - 1957 / maliar - festőművész / Pelsőc nagy szülötte emlékére / Pelsőc lakosai / sept. 1993 / akad. sochár D. Köves
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációkhttp://www.kieselbach.hu/muvesz/rudnay-gyula_963 *** https://hu.wikipedia.org/wiki/Rudnay_Gyula
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségek
Rövid URL
ID24710
Módosítás dátuma2019. május 2.
pelsoc-rudnay-gyula-emlektabla (5)
pelsoc-rudnay-gyula-emlektabla (6)
pelsoc-rudnay-gyula-emlektabla (1)

Hibát talált?

Üzenőfal