Rózsafüzér Királynője római katolikus templom

A diósförgepatonyi hívek Pati Ferenc atyával 1991-ben fordultak kéréssel Tóth Domonkos püspök atyához, hogy kápolnát szeretnének építeni. A püspök válasza az volt, hogy ne kápolnát, hanem templomot építsenek. Ezt a javaslatot a hívek nagy örömmel fogadták. Végh Árpád építőmester vezetésével megalakult az építkezési bizottság. Az első adomány 1991. november 13-án lett a pénztárba bevételezve. Ferenc atya javaslatára Ravasz Marián és Ambrus Csaba építészeket kérték fel a tervek elkészítésére. Az építkezési engedélyt 1992. október 9-én kapták kézhez, és azonnal elkezdődtek az építkezési munkálatok. A főbb munkák kivételével minden munka önerőből végeztetett, s ebből kifolyólag az építkezési költségek csak 4.5 millió koronába kerültek. Ezen összeg a püspökség támogatásából, a helybeli hívek adományaiból, a testvéregyházak, az önkormányzat, a helyi mezőgazdasági szövetkezet, a németországi támogatók, amelyek a Renovabis kelet európai segélyszervezet, a Königsteini segélyszervezet és a Müncheni püspökség, a helyi református gyülekezet, a Budapesti Szent Imre templom hívei, a Budapesti Illyés Közalapítvány adományaiból, valamint jótékonysági műsorok, koncertek bevételeiből és magukat név szerint megnevezni nem kívánó személyek nagyobb mennyiségű pénzadományaiból gyűlt össze.
Az építkezés alatt az építőket lelkileg Pati Ferenc, Lormusz János és Sepp Péter atyák támogatták.
Az építkezés 1998. október 18-án fejeződött be, amikor Tóth Domonkos püspök atya felszentelte a templomot, amelynek védőszentje a Rózsafüzér Királynője. A templomban található védőszentet ábrázoló domborművet, a keresztelőmedencét, Szűz Mária szobrot, Jézus szobrot Košecký Oskár kisfaludi szobrászművész készítette. A 14 keresztúti képet Szabó Ottó bodrogszerdahelyi festőművész alkotta. Az oltárt és a miséző asztalt, a szentségtartót és egy bronz gyertyatartót a berlini jezsuiták ajándékozták. Egy gyetvai fafaragó Pavol Melich a templom bejárata mellett felállított feszületet ajándékozta a diósförgepatonyi hívőknek.

TelepülésDiósförgepatony, Dióspatony [Orechová Potôň]
Pontos helyszín, címA kultúrház és a temető közt található.