Római katolikus templom

A sárga színű, neoromán stílusú templom főhomlokzatát a torony uralja, hosszúkás üvegablakokkal. A tornyon található felirat az építtetés és a felújítás évszámait mutatja. A templom a 18. században barokk stílusban épült, majd a 20. század elején építették át a jelenlegi stílusúra. Az 1960-as évek elején, majd legutóbb 2000-ben renoválták.
A templom 18. századból származó oltárképe Mária születését ábrázolja. A ritka kompoziciójú képen láthatjuk Joákimot, mellette Szent Annát, amint világra hozza gyermekét, Máriát. A családot kezükben rézkorsókat tartó nők csoportja veszi körül. Talán a Betheszda-fürdő tájékán lehetnek, ahol egyes feltevések szerint Anna világra hozta gyermekét. Mária tiszteletét több alkotás is mutatja a templomban. A szentély keleti falán a Szeplőtlen Szűzanyát, míg az oltárszekrény bal oldalán Gyümölcsoltó Boldogasszonyt ábrázoló képet láthatunk. Az egyik mellékoltárt a Lourdes-i Szűzanya, a másikat Jézus Szíve tiszeletére emelték. A mennyezetfreskók a Mennybe felvett Szüzet, a Szentlélek eljövetelét, a négy evangélistát és a feltámadt Krisztust ábrázolják. A diadalív felett a széttárt karú Jézus freskója látható piros palástban, vérző szívvel, fején koronával. A hajóban lévő szobrok a Piétát, Szent Terézt, Szent Józsefet, Szent Antalt és a feltámadt Krisztust jelenítik meg. Említésre méltó még a régi körmeneti kereszt és a sekrestye melletti csendítő.
A torony alatti jobb oldali előcsarnokban van a kórusfeljáró, a bal oldaliban pedig a báró Majthényi-család temetkezési helyét találjuk.

TelepülésLeszenye [Lesenice]
Pontos helyszín, címA községi hivatal mellett, a falu főterén áll.
Készíttető nevebáró Majthényi Márton és neje, Ebecky Éva
Készítés céljának ismert okaSzűz Mária születésének tiszteletére
Felirat1730-2000
Gondozását felügyeliFriedmann Mária és a község
ForrásinformációkCsáky Károly, Leszenye szakrális értékei, Börzsönyi Helikon, 2011.02. / Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2018.
leszenye-templom-2
leszenye-templom-3