Rétei Radó Antal községi jegyző sírja

Az Esztergom és Vidéke, 1905 szeptember 14-i 74. száma tudósítása:
— Családi dráma Kétyen. Egy család boldogságát tette tönkre folyó hó 9-én a föllobbanó harag, mely rendesen rossz tanácsadó szokott lenni. Radó Antal Kéty községi jegyző anyósát volt a vasútra viendő, s készülődés közben közte és neje közt nézeteltérés merült fel, ami felett a fiatal nő annyira elkeseredett, hogy midőn anyja és férje a vasúthoz hajtattak, levetkőzve az ágyba feküdt, s az irodában mindig tartani szokott tiszta karbolsavból egy ivópohárnyit megivott. Az iszonyú méregtől azonnal eszméleten kivül lett, s halál kinjai közt vergődve találták meg a házbeliek. Pászthy József szölgyémi körorvost azonnal a vergődőhöz hivták, de segíteni már nem lehetett, az ifjú nő egész belsejét összeégette a méreg. Mikor Radó Antal hazajött a vasúttól, neje már halva volt. A szerencsétlen férj ezen annyira elkeseredett, hogy életével akarta megváltani a neje végzetes halála feletti fájdalmát, amiben környezete akadályozta meg, elrejtve fegyverét.

TelepülésÉrsekkéty, Kéty [Keť]
Pontos helyszín, címöreg temető, a központi kereszt és Egyed Mihály huszárkapitány sírkertje között
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugosznak / Istenben boldogultak / NAGY TERÉZ / élt 35 évet megh 1905. szept 9 / PAYER JÁNOSNÉ / élt 73 évet megh. 1916 nov 27 / Rétei / RADÓ ANTAL / községi jegyző / élt 51 évet megh 1918 apr. 17 / Áldás és béke hamvaira
ForrásinformációkIn: Esztergom és Vidéke, 1905-09-14 / 74. szám * https://library.hungaricana.hu/hu/view/Esztergom_es_Videke_1905/?pg=306&layout=s