Református templom Cakóban (Balogvölgy)

Kis térség közepén áll a templom, hajó elé épített toronnyal, amelyen a félköríves bejárat felett körablak, felette köríves, hosszú ablak. A sarkokon kváderkőszerű vakolatdíszítés, felül órahellyel. A sisak négyszögletű gúlaként indul, majd nyolcszögletűvé változik, tetején gomb és csillag. A hajó boltozatos mennyezetű, a szószék a hajó egyenes végébe helyezett. A bejárat felett téglából rakott karzat, négyszögletes oszlopokon, középen áttört négyzetes deszkabetét. A szószék rakott hatszögletű, középen behúzott, gyűrűvel ellátott talapzatra helyezett, a szószékkosár fából készült, keretbetétes szerkezetű. A korona alul zeg-zug vonal pártázatú, „S” alakú elemekből ál, amelyek összefutó tetején galamb ül. A Mózesszék magasra nyúló háttámlája baldachinszerű, elől karéjos lezárással. Az úrasztala négy esztergált lábon áll, amelyek felül téglatestben végződnek, közöttük kávarész, lapja négyszögletes. Kékre festett.

TelepülésCakó [Cakov]
Pontos helyszín, címa központban található
Készíttető nevereformátus egyházközség
Létrehozóreformátus hívek
Készítés céljának ismert okaimahely Isten dicsőségére
ForrásinformációkGömöri Református Egyházmegye 1. - Magyar Református Egyház Javainak Tára 21. Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 7. (Komárom, 2013), 72. oldal
cako-reformatus-templom-3
cako-reformatus-templom-1