Református templom Balogújfaluban (Balogvölgy)

Radnót határából önállósult a 13/14. század fordulóján. Az újkorban a zsípi anyaegyház fíliája, a 18. században gyermekei is az ottani iskolát látogatták.
Kis kertben áll a templom. A torony a hajó elé épített, kétszintes, párkánnyal tagolt, felül kereteit félköríves ablakokkal, a sarkokon pilaszterekkel. A toronysisak négyoldalú gúlaként indul, felette hagymaszerűén kidomborodik, majd lanternás, felül kidomborodó, gombbal és csillaggal. A hajó ablakai kereteitek, felül Íves vonalú díszítéssel, vége egyenes, síkmennyezetes. A karzat fűrészelt deszkadíszítésű, alul tulipánszerű tagolással. A szószék rakott, a feljáróval összeépített, a sarkokon kerek oszlopok tartják a négyzetes szószékkosarat, amelyet alul zárt, bábuszerű elemen háromlevelű lóhere sorral díszes. A szószékkorona hatszögletes, alul barna bojtdíszes, felette díszes párkány, rajta gúlaszerű felső rész, a sarkokon háromszög alakú, tetején hagyma, felette bordás gömb, tetején hosszú nyélen csillag. A Mózes-szék felmagasodó háttámlájú, keretbetéses, sarkain oszlopok, felül tagolt, lezáró párkánnyal. Az úrasztala kerek lapú, négy lefelé keskenyedő, gömbös lábbal. A falakon emléktáblák. A szószék mellett magyar zászló, kovácsoltvas tartóban.

TelepülésBalogújfalu, Újfalu [Vieska nad Blhom]
Pontos helyszín, címa községházával szemben
Készítés időpontja1872/1882
Készíttető nevereformátus egyházközség
Létrehozóreformátus hívek
Készítés céljának ismert okaimahely Isten dicsőségére
ForrásinformációkGömöri Református Egyházmegye 1. - Magyar Református Egyház Javainak Tára 21. Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 7. (Komárom, 2013), 49. oldal