Református templom Balogiványiban (Balogvölgy)

A Hanva nembeliek birtokaként, 1245-ben említik először. Elölről pár lépcső vezet fel a templomhoz. A torony a hajó elé épített, kétszintes, a bejárat csúcsíves, felette körablak. A második szint ablakai csúcsívesek. A toronysisak nyolcszögletes, gúla alakú, a falak felett csúcsban végződő megoldással, melyet fogrovatok kereteznek, alattuk órahely. A hajó mindkét végén faoszlopok tartják a karzatot, melyek közül az egyik közepén díszes rész ugrik előre. A Mózesszék felmagasodó háttámlája kissé előrehajló. A szószék ötszögletes, a sarkokon oszlopok, köztük keretbetétes szerkezet arany színnel festve. A háttámlán felirat. A szószékkorona kétrészes, alul díszes párkány fölött „S” alakú elemek között szimmetrikus, hullámzó szélű lapok, tetején esztergált díszek, felül szárnyait széttáró pelikán. A szószékkel szemközti falon I. világháborús emléktábla, mellette címeres hímzett nemzeti színű zászló, a Balogvölgyi Rákóczi Szövetség ajándéka.

TelepülésBalogiványi, Iványi [Ivanice]
Pontos helyszín, cím-
Készíttető nevereformátus egyházközség
Létrehozóreformátus hívek
Készítés céljának ismert okaimahely Isten dicsőségére
ForrásinformációkGömöri Református Egyházmegye 1. - Magyar Református Egyház Javainak Tára 21. Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 7. (Komárom, 2013), 29. oldal
ivanyi-reformatus-templom-3
ivanyi-reformatus-templom-1