Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. április 15.

Református templom

Református templom

1781. október 25-én adta ki II. József német-római császár és magyar király (ur. 1780-1790) – Magyarországra és Erdélyre vonatkozó – türelmi rendeletét, melyben a felvilágosult abszolutizmus elvei szerint rendezte a királyság vallásügyét. A rendelet szabadabb vallásgyakorlást biztosított a protestáns és görögkeleti alattvalóknak, egyúttal pedig engedélyezte számukra a hivatalviselést is; az intézkedés később egyike lett azon három pátensnek, melyeket József halálos ágyán sem volt hajlandó visszavonni.
A türelmi rendelet kiadása után a protestáns lakosság a királyi gyűléshez folyamodott a templom építésének kérésével. Az engedélyt 1783-ban kapták meg, és még abban az évben Eszterházy királyi megbízott földmérői kijelölték az építmény helyét egy dombon a falu közepén, a község történeti központjával, az ún. Palotával szemben. 1784 március 16-án kezdték építeni és még azon az éven be is fejezték. Egyidejűleg a templom mellet egyházi iskolát és plébániát is építettek. Az építmény költségeit a lakosság adakozásból fedezte. A szervező munkákat Gasparóczki Ferenc helyi lelkész végezte.A kőműves munkálatokat a bódvaszilasi származású (ma Magyarország) Knopp József vezette, az ácsmunkákat Zimmermann József Rozsnyóról, az asztalos munkákat pedig Szilasi Mihály. A templom eredetileg egy helységből állt, lapos mennyezetel. A tetőt zsindely fedte. A torony csak 1795-ben épült hozzá, az eredeti engedély módosítása után. Zrikovich Tamás kőművesmester építette. A harangot Legherer Ferenc műhelyébe öntötték 1795-ben Eperjesen, a súlya 500 kg. 1803-ban az épületet erődfallal vették körül, amitől középkori sajátosságot kapott. 1846. márciud 18-án a déli órákban, amikor a lakosság nagy része a Tornai vásárban tartózkodott, Görgőt nagy tűzvész sújtotta. Leégett majdnem az egész falu a templommal együtt. Csak a torony maradt épen. A templomot rögtön a katasztrófa után felújították. A falakat kb. 2 méterrel megmagasították, a mennyezet boltívet kapott. Építőanyagként a tufa szerepelt, amit a falu határában fejtettek. A kőművesmunkákat Horváth Gyula, az ácsmunkákat pedig Frics József vezették. A torony eredeti állapotában maradt. 1877-ben a templom újra leégett, de nagyobb károkat nem szenvedett. 1911-ben a templom belsejét részben átalakították.
A 19. századból származó faragott szószék, és a templom berendezése Wandrák János kezemunkáját dícsérik. A orgona 1886-ból, Országh Sándor budapesti műhelyéből való.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésTornagörgő, Görgő [Hrhov]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS48.60692, 20.74686
Készítés időpontja1784
Készíttető nevea lakosság adakozásból
Létrehozóa szervező munkálatokat Gasparóczki Ferenc helyi lelkész irányította
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére
Gondozását felügyelireformátus egyházközség
Forrásinformációkhelyi információs tábla / www.almacentrum.eu
Rövid URL
ID7976
Módosítás dátuma2015. június 30.
Református templom
Református templom

Hibát talált?

Üzenőfal