Református erődtemplom

A templom keletelt, egyhajós épület, egyenes záródású szentéllyel, nyugati oldalán toronnyal. A település keleti szélén, magaslaton álló templomot erődfal veszi körül.
Szilice falu templomának keletkezése az Árpád-kor végére nyúlik vissza. Ezt bizonyítja a hajó falkutatásának eredménye, melynek során a déli oldalon előkerültek a románkori ablakok és a bejárat, melyet a régészek szépen helyreállítottak. A templom vastag erődfala valószínűleg a husziták idejében épült és a török időkben is jó szolgálatot tett. A lőrések a körfalon most is megvannak még. A templomot a 19. század folyamán átalakították, de tornyának első emeletén látható, hogy a nyugati falban lévő ablak belül ágyúlőrés, mely éppen a kőfal kapuját védi. Ezt az ablakot kívül lekerekítették az átépítéskor.

TelepülésSzilice [Silica]
Pontos helyszín, címA település keleti részén