Rákóczi kastély

Rákóczi kastély

A Rákóczi-várkastélyt 1579 körül Zeleméri Kamarás István tokaji várkapitány építette. A várkastély elődjét a helyiek úgy nevezik vizivár. A kastély első írásos említése 1593-ból származik. Házasság révén került a kastély Lorántffy Mihály tuladjonába, majd majd I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna házassága révén került a Rákóczi birtokok közé. A 17. század első felében többször is kibővítették. A Rákócziak Borsiban elsősorban Munkács felé vezető útjukon szálltak meg. Erről kevés forrás tanúskodik, leginkább I. Rákóczi György leveleinek keltezése árulkodik arról, hogy Borsiban írta őket. 1676-ban a véletlennek köszönhető, hogy itt született meg II. Rákóczi Ferenc fejedelem. A várkastély Lorántffy Zsuzsanna idején éli virágkorát. Rákócziak női ágán Apremont grófok tulajdona a 18. század első felében, majd III. Károly herceg Trautsohn Donáthnak adományozta. Tulajdonosai között találjuk még az Erdődy és Széchenyi családot. Windischgrätz 100 000 forintért vásárolta meg. Az első világháborút követően úgy tervezték múzeumként működik majd. Ezek a tervek azonban nem valósultak meg. A második világháborút követően lakásként és raktárként hasznosították, egészen az 1970-es évekig. Ezek után kezdődött meg az épület kiürítése, műemléki kutatása majd a legszükségesebb állapotmegőrző munkálatok. Napjainkban a helyi önkormányzat és a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság gondozza és pályázat útján tervezi a felújítását. Addig is folyamatosan újítják a földszinti termeket adományokból és a belépődíjakból.

Kategóriatörténelmi
TelepülésBorsi [Borša]
Pontos helyszín, címRákóczi Ferenc utca 64/51 - ulica F. Rákócziho 64/51
Készíttető neveZeleméri Kamarás István
Felirat-
Mettől meddig volt használatban16. századtól a 20. század elejéig működött kastélyként, jelenleg is látogatható
Gondozását felügyeliKázsmér István, II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság, Önkormányzat, Borsi
ForrásinformációkNagy Zsuzsa, Abara