Rákóczi-emlékmű

Rákóczi-emlékmű

Tardoskedd egyik legjelentősebb és egyben legrégebbi kulturális emléke, amely az új temető területén helyezkedik el. 1704. október 30-án erről a helyről küldött Bercsényi Miklós generális 3 tábori levelet II. Rákóczi Ferencnek, amelyekben a hadiállapotokról, ill. a labancok legyőzéséhez szükséges stratégiai tervekről számolt be a fejedelemnek. A kurucok és labancok közötti véres harcok az ún. „Rákóczi dombon” zajlottak, amelyek során a labancok százai vesztették életüket. Két évvel ezt követően készült el az emlékmű, amely a győztes harcok emlékét hivatott megőrizni. A helybeliek eleinte Kőképnek hívták, csak az utóbbi néhány évtizedben nevezték el Rákóczi-emlékműnek. A kulturális emlék 2005-ben teljes átalakításon ment át, és azóta négy faragott dombormű díszíti: II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós arcképe, a Szűz Anya a kis Jézussal, valamint a község címere. A domborműveket Mézes Árpád szobrászművész készítette.

TelepülésTardoskedd [Tvrdošovce]
Pontos helyszín, címtemető - Pozsonyi út - Bratislavská cesta
LétrehozóMézes Árpád, szobrászművész, restaurátor
FeliratII. RÁKÓCZI FERENC / / FELUJÍTTATTA / TARDOSKEDD KÖZSÉG / 2005 // BERCSÉNYI MIKLÓS // ROMA 1532
tardoskedd-rakoczi-emlekmu (4)
tardoskedd-rakoczi-emlekmu (3)