Petőfi emlékmű Necpálon

A közelgö bicentenárium első Petőfi emlékművét avatták 2020. október 3-án a költő édesanyjának szülőfalujában Necpálon. Külön köszönet ezért a felemelő tettért ing. Peter Majko (SNS) polgármesternek és Lengyel Zoltánnak a Túróci Magyarok Egyesülete elnökének, akiknek ebből az alkalomból Bukovszky Lászó, kisebbségi kormánybiztos átnyújtotta a Szlovák Köztársaság Ezüst Emlékérmét. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Igor Hus és Peter Vons az OLANO parlamenti képviselői és Venyercsány Pál a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója.
Szervezők, támogatók: Fuksz Sándor, Ing. Jozef Krištoffy, Ing. Zoltán Lengyel, CSc.

TelepülésNecpál [Necpaly]
Pontos helyszín, címa Kék kastély előtti parkban
LétrehozóKamenosochárstvo Milan Orság (tervezés, realizáció)
FeliratSzlovák szöveg... // Petőfi Sándor (1823 - 1849) / Versei, művei a világirodalom kincsestárába tartoznak. / A forradalom és szerelem magyar költőjének emlékére, / akinek édesanyja Hrúz Mária Necpál községből származott. / Legyen ez az emlékmű a nemzetek közötti kölcsönös tisztelet és megértés szimbóluma. / Az emlékmű a költő születésének közeledő 200. évfordulójára lett felavatva. / Október 2020 // Szabadság, szerelem! / E kettő kell nekem. / Szerelmemért föláldozom / Az életet, / Szabadságért föláldozom / Szerelmemet.
necpal-petofi-emlekmu-2020-a
necpal-petofi-emlekmu-2020-b