Nyirbátori Leszkai Károly 1848-as honvédhadnagy sírja

L. Ignác Bereg megyei főszolgabíró és Kollárovits Veronika fia. Beregszász, 1825., ref. Nőtlen. (Felesége 1853 – Bay Zsuzsanna, meghalt 1917.)
1848 augusztusától a Bereg megyei önkéntes nemzetőrszázad tagja. Részt vesz a Jellacic elleni hadjáratban. 1849. febr. (jan.16.) – hadnagy. Áprilisban áthelyezését kéri egy honvédzászlóaljhoz.
1867. és 1890. a Bereg megyei Honvédegylet tagja. Az utóbbi időpontban Beregszászon él. † Nagymagyar, Pozsony m., 1905. márc. 31.
Közlöny 1849/17., Mikár Zs. I. 15. és II. 39., Vas. Újs. 1905/15., Kempelen Béla I. 499. és XI. 599., MOL: Hm. Ált. 1849. 10885, Gyászjel. OSzK

TelepülésNagymagyar [Rastice]
Pontos helyszín, címközségi temető
Készítés céljának ismert okaemlékezés a dicső szabadságharcra, kegyeletadás a hősöknek
FeliratNyirbátori / LESZKAY / KÁROLY / 1848-49. honvédhadnagy / 1825 - 1905 / és neje / ludányi és csomai / BAY ZSUZSÁNNA / 1834 - 1917