Nepomuki Szent János szobor Deákin

Deáki község “Száz magyar falu könyvesháza” sorozatban megjelent monográfiája azt írja, hogy a Nepomuki Szent János szobrot Klinda Kálmán szobrászművész készítette, aki néhány évig a község lakója volt. (A szövegben a név tévesen “King Kálmánként” szerepel.)
Ha szobrot összevetjük a többi Nepomuki Szent János ábrázolással, felfedezhetünk néhány sajátosságot. Pl. Szent János öltözete itt kicsit különbözik a máshol megszokottól. A ruházat a XX. század eleji papi viseletnek megfelelő. A reverenda és a karing fölé a papi hatalom jelképe a stóla került, rajta a katolikus egyház jelképei láthatók. A szobrász ezen túlmenően is súlyt helyezett a szimbolikus utalásokra. A karing szélben fodrozódó alsó széle a fésűs kagylóra (és rajta keresztül a zarándok-létre, zarándokútra) emlékeztet. Jól kivehetőek a reverenda gombjai is. A harminchárom gomb Jézus földi életútjára emlékeztet.

TelepülésDeáki [Diakovce]
Pontos helyszín, címDeákit Vágsellyével összekötő út mellett