Nemespanni templom belső tere

A Mindenszentek tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1722-ben barokk stílusban épült. Főoltárképét a 18. század elején festették. Fatornyát később az 1810-es évek közepén esetleg végén emelhették vagy javíthatták, de csak 1847-ben épült falazott torony. A templomot 1875-1876-ban és 1932-33-ban is fölújították. Az előbbi festés idővel tönkrement és az 1906-os jókői epicentrumú földrengés is erősen megrongálta a templomot. Az utóbbi alkalommal került ide új Rieger (2553. sz.) orgona, Massányi Ödön nyitrai festőművész és Einhoff keze által új belső festést és színes üveg ablakokat kapott a szentély. Harangjait többször cserélték. Az első világháborúban a nagyharangot beolvasztották, majd 1924-ben Érsekújvárban öntött új harangot ill. a megrepedt kisharangot 1929-ben lecserélték újabbra és felszentelték. 1949-ben [174], 1965-ben, 1983-ban, 1994-ben és 2006/2007-ben a templomot ismét fölújították.
(A felirat az 1932. szeptember 25-i állapotot tükrözi, jelenleg latin felirattal.)

TelepülésNemespann [Paňa]
Készítés időpontja1722
Készíttető neveA nemespanni templomot 1722-ben építtették. A templom magyar nyelvű belső festése 1932-ben történt.
LétrehozóMassányi Ödön festő
Készítés céljának ismert okafelújítás
Felirat"Jöjjetek imádjuk az Istent" / Épittetett: 1722. a hívek adományából alaptól megújíttatott: 1932. évben. / Venite, adoremus, dominum!
Mettől meddig volt használatban1963-tól műemlék
ForrásinformációkNemespanni iskolakrónika / Csuthy András, Vágsellye