Nagy Pál és Renczés Boldizsár sírja

A sírban Szökefalvi Nagy Pál, a nagyváradi akadémi történet tanára és írója, valamint Renczés Boldizsár földbirtokos nyugszanak.
A 19. században számos malom működött a Kis-Duna partján. Ezek egyike volt a pozsonyeperjesi vízimalom, amelyet Renczés Boldizsár (1863-1919) épített a 19. század végén. A pozsonyeperjesi malomház 1920 körül leégett, a birtokot később Nagy István, uradalmi erdész vásárolta meg, aki fűrészmalommá alakította át a malmot. A víz energiájából fejlesztett villanyárammal nemcsak a fűrésztelep gépeit működtették, hanem a falu középületeinek megvilágítására is jutott energia.
Szőkefalvi Nagy Pál Gyöngyösön, Heves megyében, 1788. április 18-án született és Pozsonyeperjesen, 1859. december 18-án halt meg.

TelepülésPozsonyeperjes, Eperjes [Jahodná]
Pontos helyszín, címközségi temető
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratItt nyugosznak / Istenben boldogult / Nagys. SZÖKEFALVI / NAGY PÁL / a n. váradi akad. történet tanára és irója / élt 72 évet, megh. 1859 dec. 18. / ÉS / RENCZÉS BOLDIZSÁR / FÖLDBIRTOKOS / élt 56 évet megh. 1919 dec. 16 / Béke hamvaikra!