Nádai Kálmán plébános sírja

1884. február  24-én Selmecbányán született, 1956. október 15-én Izsán halt meg.
1907. június 24-én szentelték pappá Selmecbányán, 1910-től Pozsony-Virágvölgyben káplánkodott, 1915-től tábori lelkész. Harminc évig volt Izsa állandó papja. Selmecbányáról került Izsára. Szigorú ember volt, nagyon sok tett a faluért. Színdarabokat, verseket, énekeket tanított, a Gyöngyös bokréta szereplőit is ő készítette fel a budapesti szereplésre.
Résztvevője volt annak a több fronton is harcot vívó értelmiségi ellenállásnak, melynek keretén belül számosan keményen felléptek a csehszlovákiai magyarok üldöztetése ellen, s az egyik legkiterjedtebb és legszervezettebb illegális képződmény, a Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség elleni 1949-es monstre pernek is vádlottja volt. Az ún. csehszlovákiai magyar Mindszenty-perben, amelyben összesen 32 személy, köztük 20 római katolikus pap és 4 református lelkész ellen emeltek vádat, az 1949. december 28-án kezdődő tárgyalás során feljelentési kötelezettség elmulasztásával volt vádolva. A többi 22 vádlottal közösen felmentették a vád alól.

TelepülésIzsa [Iža]
Készítés időpontja1956 után
FeliratNÁDAI KÁLMÁN / izsai plébános / 1884 - 1956 / Requiescat in pace.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkKatolikus lexikon * Tóth László - Vonások, Írás és emlékezet, avagy Mit tettünk s mit tehetünk, http://irodalmiszemle.bici.sk/lapszamok/2012/2012-oktober/1478-toth-laszlo-vonasok