Mocsáry Lajos emlékműve

Mocsáry Lajos író,publicista, politikus, közéleti személyiség, országgyűlési képviselő (1826 Kurtány -1916 Andornak) írásaival, parlamenti beszédeivel, tetteivel a nemzetiségek – szlovákok, románok, szerbek – szószólójaként jeleskedett. Emléke szülőföldjén is korán feledésbe merült. Születése 160. évfordulóját megfelelő alkalomnak tartotta a Csemadok losonci járási bizottsága, hogy a régió jeles szülöttének emlékét tartósan megörökítse. A Fülek melletti Kurtányban álló szülőház magántulajdonban volt, ezért egy közeli,  jól látható helyen állítottak fel egy sátorosbányai andezittömböt, rajta bronz emléktáblával. A munkálatokban losonci, füleki, kovácsi és helybeli csemadokosok vettek részt. Az emlékmű ünnepélyes leleplezése 1986. október 25-én történt meg. Az emlékmű mellett kopjafát is állítottak, amelyet az abroncsospusztai  művelődési tábor részvevői faragtak Nagyferenc Katalin vezetésével.
A kurtányi Mocsáry emlékmű az 1969-es losonci Kármán emlékoszlop újraavatása óta az első Csemadok kezdeményezésre, önerőből létrejött magyar emlékmű.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésFülekkovácsi [Fiľakovské Kováče]
GPS48.282974, 19.795728
Pontos helyszín, címA Fülekkovácsihoz tartozó Kurtány község déli végén, a Fülek felé vezető országútról jobbra fordulva, a dombtetőn álló, volt Mocsáry kúriához vezető út mellett, egy hatalmas hársfa alatt. A Csemadok fülekkovácsi alapszervezete évente Mocsáty Lajos Emléknapot rendez, az emlékhely a Honismereti Kerékpártúrák gyakori megállóhelye.
Készítés időpontja1986. október 25.
Készíttető neveA Csemadok losonci járási bizottsága
LétrehozóA kőtömbre erősített bronztáblát Böszörményi István terve alapján Tóth Sándor a füleki zománcgyár formázóműhelyének mestere készítette.
Készítés céljának ismert okaMocsáry Lajos emlékének megörökítése, születése 160. évfordulója alkalmából.
FeliratItt született Mocsáry Lajos író, politikus (1826-1916) / a nemzetek és nemzetiségek barátságának / és egyenjogúságának szószólója // alatta ugyanez szlovák nyelven
Gondozását felügyeliA Csemadok fülekkovácsi alapszervezete
ForrásinformációkBöszörményi István: Emlékezzünk Mocsáry Lajosra, in: Gömörország 2006/3