Mindszenty József mellszobra

A mártír egyházfő szobra, Túri Török Tibor műve a több mint száz tallósi kitelepített család új otthonának számító Békés megye önkormányzatának baráti ajándéka.
Az eseményhez méltó időpontként az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját választotta Tallós faluvezetése, hiszen Mindszenty Józsefet (1892, Csehimindszent – 1975, Bécs) a nyilas után a kommunista hatalom is börtönbe vetette.
A 2016. október 22-i avató ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Kiss Róbert tb. kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye magyar katolikus híveinek pasztorációjával megbízott püspöki helynök és komáromi esperes-plébános Józsa Attila galántai esperes-plébánossal és Tóth Sándorral, Tallós plébániai kormányzójával együtt celebrált.
A szentmise után az ünnepség egy diáklány szavalatával folytatódott. Azt követően Boráros Imre Kossuth-díjas színművész az általa 2010-ben bemutatott Állok Istenért, egyházért, hazáért – Mindszenty József oltárköve című monodrámából adott elő részletet, majd az évtizedek óta Tallóson élő Gágyor József pedagógus-irodalmár Felvidéki magyarok litániája című versét is elszavalta. Horváth Zoltán, Tallós polgármestere beszédében kiemelte, hogy bár Mindszenty József konkrét felvidéki kötődéseiről nincs tudomása, ám a hercegprímás az összmagyarság mártírjaként az itteni magyarságé is. Hozzátette: a szoboravatás azért is időszerű, mert a bíboros bátor helytállása a felvidéki magyarságnak időszerű küzdelmeihez is példát mutathat. Köszönetet mondott a mű alkotójának, a Keszthelyen élő Túri Török Tibornak és a Békés Megyei Önkormányzatnak az ajándékba kapott mellszoborért.
Az ünnepség további részében a ma már tótkomlósi Takács Ferenc könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy édesapját 1947. szeptember 27-én Alsószeliből telepítették ki Tótkomlósra, ahonnan sok szlovák család költözött át a felvidéki elüldözöttek volt otthonaiba. Emiatt is erősen kötődik a Felvidékhez, aminek bizonyítékaként Mindszenty-szobrot ajándékoznak Tallósnak.
Túri Török Tibor, Keszthelyen élő autodidakta szobrász elmondta: „A szobor hasonmása már a budapesti Lehel téri Szent Margit-templom kertjében, a Váci út felé néző oldalon áll. Felvidéken ez a bíboros úr első szobra.” Felvidéken egyébként közel két tucatnyi, másféle műve található: Zselízen a város egyik híres szülöttének, Fischer-Colbrie Ágoston, Nagykaposon Mécs László- és Petőfi Sándor-szobor, Nagyszelmencen Dobó István-szobor.

TelepülésTallós [Tomášikovo]
Pontos helyszín, címa katolius templom udvarán