Mednyánszky-kastély Brunócon

A Mednyánszky-kastélyt Bercsényi Miklós építtette 1687–1689 között és többször járt itt. 1708. július 31-én, a trencséni csatával végződő hadjáratának idején II. Rákóczi Ferenc fejedelem is meglátogatta a várkastélyt. Brunóc a szabadságharc elbukása után hűtlenség címén a koronára szállott. Lindenheim német generálisnak adták jutalmul, de gyorsan megvált tőle. A szabadságharc után teljesen átalakították, elvesztette reneszánsz jellegét. Védőfalait és vizesárkát a 18. században tüntették el. A 19. században lett a Mednyánszkyaké, akik teljesen leromlott állapotban vették át. Szépen rendbe hozatták az átalakított immár barokk kastélyt és az azt övező angolparkot. Az épület modernkori felújítása 1983-ban történt meg.
Nem látogatható, mivel kormányzati célokat szolgál.

TelepülésBrunóc [Brunovce]