Mátyás király kapás szobra

Bogár Lajos igazgató-tanító kezdeményezésére közadakozásból emelte Sajógömör közönsége 1912-ben. A szobor avatása 1914-ben történt. Holló Barnabás alkotása. Szeretik a faluban a szobrot, gyakran koszorúzzák.

TelepülésSajógömör, Gömör [Gemer]
Pontos helyszín, címA templom előtt áll az urakat megkapáltató Mátyás király szobra
Készítés időpontja1914
Készíttető neveBogár Lajos igazgató-tanító kezdeményezésére közadakozásból emelte Sajógömör közönsége
LétrehozóHolló Barnabás, szobrászművész / öntötte: Calli és Vicnali Budapest
FeliratBogár Lajos igazgató-tanító / kezdeményezésére közadakozásból / emelte Sajógömör közönsége / 1912-ben. // Mátyás király / az igazságos / MÁTYÁS KIRÁLY A TRÉFÁT FÖLÖTTE KEDVELÉ, / MÁTYÁS KIRÁLY FELÁLL, S INT A SZŐLŐHEGY FELÉ. / ÍM, DOLGOZOTT A MUNKÁS, MÍG VIGADÁNK URAK, / NE VÁLTANÓK FEL ŐKET, HOGY ŐK VIGADJANAK? // 1912 // Öntötte: Calli és Vicnali Budapest // 1912 // Holló Barnabás
sajogomor-matyas-szobor (2)
sajogomor-matyas-szobor (4)