Majláth kastély

Majláth kastély

Majláth József Sennyey Antóniát feleségül véve kapta meg Perbenyiket is hozományként a többi Sennyey birtokkal együtt. Itt kívánt feleségével letelepedni és gazdálkodni. Nem csupán a kastélyt építette fel, hanem a római katolikus kápolnát is. A kastély uradalmi központként fellendítette nem csupán a település, de térség életét is. Az eredetileg egyszintesnek épült kastélyt 1899-ben alakították át. Emeletet húztak rá és kibővítették. A munkálatokat Hubert József budapesti műépítész vezette, aki például a bajmóci várkastélyt is építette.
Az épület ma a perbenyiki kétnyelvű Szakközépiskolának ad otthont. Bár termei nem látogathatók, az épület külseje, parkja és udvara olyannyira vonzó, hogy a térségbe látogatók a mai napig a fontos látnivalók között tartják számon. A park többnyire külhoni fákkal büszkélkedik, mint például tiszafa vagy kínai páfrányfenyő (Ginko biloba).

Kategóriatörténelmi
TelepülésPerbenyik [Pribeník]