Luka József emlékműve

Az angolparkban található emlékművet a Lukanényéről elszármazott Luka és Nényei család tagjai állíttatták a Lukanénye község közreműködésével 2017 tavaszán. Az emlékművet Ifj. Madarassy Walter szobrász restaurátor készítette.

Pontos helyszín, címAz angolparkban a Blaskovics kastély előtt található.
Készíttető neveLuka és Nényei család
LétrehozóIfj. Madarassy Walter
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
Felirat(Az emlékmű elülső oldalán) LUKANÉNYEI / LUKA JÓZSEF / 1547. ÁPRILIS 24-ÉN / A MÜHLBERGI CSATÁBAN ELFOGTA JÁNOS FRIGYES SZÁSZ VÁLASZTÓFEJEDELMET. / HADITETTÉÉRT V. KÁROLY NÉMET-RÓMAI CSÁSZÁR / ARANYSARKANYTYÚS LOVAGGÁ ÜTÖTTE. // JOZEF LUKA/ z NENINIEC/ 24. APRÍLA 1547 / V BITKE PRI MÜHLBERGU ZAJAL KURFIRSTA JÁNA FRIDRICHA SASKÉHO. / ZA TENTO VOJENSKÝ ČIN HI RÍMSKO-NEMECKÝ CISÁR KAROL V. / PASOVAL ZA RYTIERA ZLATEJ OSTOHY. // JÓZSEF LUKA / DE LUKANÉNYE / HAT AM 24. APRIL 1547 INDER SCHLACHT BEIMÜHLBERG / DEN SÄCHSISCHEN KURFÜRSTEN JOHANN FRIEDRICH GEFANGEN GENOMMEN. / FÜR DIESE KRIEGSTAT WURDE ER VOM RÖMISCH-DEUTSCHEN KAISER KARL V. ZUM / RITTER VOM GÜLDENEN SPORN GESCHLAGEN. (A emlékmű hátoldalán) ÁLLÍTTATTA / LUKANÉNYEI / LUKA ÉS NÉNYEI / CSALÁD/ MMXVI / KÉSZÍTETTE / IFJ. MADARASSY WALTER
Gondozását felügyeliLukanényei önkormányzata
ForrásinformációkBalkó Zsófia, Lukanényei Csemadok elnökének elmondása alapján *** Varga Emese, Ipolynyék, 2016.
lukanenye-luka-jozsef-emlekmuve-1
lukanenye-luka-jozsef-emlekmuve-2