Lourdesi Szűzanya kápolnája Nagyfödémesen

A 20. század elején épült a falu nagy kultusszal rendelkező szakrális kisemléke a lourdesi kápolna. A kicsi, bolthajtásos kápolnának barlang formája volt, elöl rácsos vasajtóval, előtte padokkal. A hívek adományaiból és önkéntes munkájának eredményeként 1970-ben a templom körüli tér átrendezésekor barlang formára átépítették, elhelyezve benne az eredeti Mária szobrot.

TelepülésNagyfödémes [Veľké Úľany]
Pontos helyszín, címa katolikus templom kertjében
Készítés időpontja20. század eleje, átalakítva 1970-ben
Készíttető nevea nagyfödémesi hívek
Létrehozóa nagyfödémesi hívek
Készítés céljának ismert okaMária-tisztelet
FeliratA nagyfödémesi hívek adományai / és önkéntes munkája hirdesse a / Lurdi Szűz Mária / tiszteletét. / 1970
Gondozását felügyelia hívek
ForrásinformációkNagyfödémes, 2010, Szerkesztette: Danter Izabella, 216, 218. oldal *** https://www.ulany.sk/?page=pamiatkadetail&id=18&lang=hu
nagyfodemes-lurdi-barlang (2)
nagyfodemes-lurdi-barlang (3)