Liptóújvár vára és kastélya

A Béla (Belá) folyó melletti kis dombon áll a váracska (Hrádok). Bár több változata is van a vár keletkezésének, bizonyosan azt lehet mondani, hogy a várat először 1341-ben említik.
A kővárat a 14. század elején a zólyomi főispán, Doncs építette. Azon katonai létesítmények közé tartozott, amelyek a fontos kereskedelmi útvonalat védték. Egy monda szerint a váracska földalatti folyosókkal össze volt kötve a Szentiván (Liptovský Ján) melletti erődítményekkel, sőt a liptói várral is.
Később a váruraság székhelyévé vált, ami a 15. század közepéig a magyar királyok birtoka volt. A további időszakokban ajándékozás vagy zálogba foglalás által több tulajdonoshoz tartozott (pl. Zápolyai-, Thurzó- , Balassa családok stb.). A rendi felkelések idején, a 17. és a 18. század fordulóján súlyosan megrongálódott. Jelenleg újjáépítésén dolgoznak.
A 17. században a várhoz reneszánsz kastély lett építve.

Kategóriatörténelmi
TelepülésLiptóújvár [Liptovský Hrádok]
Pontos helyszín, címMagdaleny Zai 1 (ČSA 1, 033 01) Liptovský Hrádok
Készítés időpontja1316 - 1338, 1418 - 1420, 1474 - 1476.
Készíttető neveFőispán Doncs, Luxemburg Zsigmond, Hunyadi Corvin Mátyás
FeliratMagdalen Zai / Degemer / Conditit Hos Muriros / sic vos no vobis / melificatis a pes /sic vos non vobis fertisaratra boves
Mettől meddig volt használatbanmagánkézben van, jelenleg kastélyszállóként üzemel
liptoujvar-2