Lányi Sándor emlék-kopjafája

Dr. Kiss László: A „mexikói kaland” Hont megyei résztvevői

1864. április 14-én nagy volt a mozgolódás a Habsburg Birodalom Triesztben található adriai hadikikötőjében. A Mirimare-kastély
mólójáról útnak indult a Miksa főherceget és ifjú nejét Mexikóba szállító hadihajó. Miksa, a magyar szabadságharcot leverő Ferenc József öccse, azért utazott a „nagy vízen túlra”, hogy francia segítséggel elfoglalja a távoli Mexikó trónját. A jobb sorsra érdemes, a bátyjánál tehetségesebb, humanista lelkületű, magyarbarát Miksa nem vette észre a csapdát: neki kellett volna kikaparni a forró gesztenyét a Mexikót megszerezni akaró III. Napóleon francia császár és a mohó francia finánckörök számára. „Mexikói kalandja” csúfos kudarccal végződött: a Juarez vezette mexikóiak szembeszálltak; honvédő háborújuk során Miksát elfogták, és 1867-ben kivégezték.
Ferenc József – titokban örült a trónjára veszélyes Miksa távozásának – kegyesen megengedte egy „mexikói önkéntes hadtest” toborzását. Ennek a soknemzetiségű alakulatnak a gerincét a magyar uniformist viselő, magyar vezényszóra hallgató vörös huszárezred alkotta. Sokan önként vállalták a szolgálatot, abban reménykedve, hogy a győztes hadjárat után földbirtokosként telepedhetnek majd le Mexikóban. Az önkéntes hadtest magyar tagjainak névsorát a bécsi Kriegsarchivban (katonai levéltárban) Tardy Lajos kutatta fel s tette közzé a Hadtörténeti Közlemények hasábjain 1990-ben. E névsorban tallózva jó néhány Hont megyeit is találunk: Auguszt Lajos (Inám, huszár), Badics Pál (Ipolynyék, vadász), Chvala Imre (Selmecbánya, utász), Cserven János (Hodrusbánya, vadász – elesett); Fliegler Ferenc (Hodrusbánya, vadász); Gettler Ignác (Selmecbánya, vadász), Grimpling Márton (Selmecbánya, vadász), Hanzél József (Ipolykeszi, vadász), Jusza István (Selmecbánya, vadász), dr. Kubicza Mihály (Szalka, a hadtesttörzs orvosa), Lányi Sándor (Zalaba, testőr), Klutska Mihály (Palást, huszár), Mező Ferenc (Deménd, huszár), Pirovszky Sámuel (Korpona, huszár), Weinberger János (Selmecbánya, vadász).

TelepülésZalaba [Zalaba]
Pontos helyszín, címreformátus temető
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
Felirat1837-1898 // Üzenem az otthoni / hegyeknek / a csillagok járása / változó, és / törvényei vannak a / szeleknek, / az esőnek, hónak, / fellegeknek / és nincsen ború / örökkévaló, / a víz szalad, / a kő marad, / a kő marad. / Wass Albert
Gondozását felügyelia család, a Rákóczi Szövetség Szikince helyi szervezete
ForrásinformációkDr. Kiss László: A „mexikói kaland” Hont megyei résztvevői, Honti Lapok 2014. október 13.