Kriegler József síremléke

A tardoskeddi katolikus templom oldalában négy papi síremlék látható. Kriegler József neve a legmagasabbikon olvasható, mely szürke gránitból, obeliszk alakban készült.
Kriegler József, r. kath. plébános, szül. 1825. nov. 27. Pesten, hol a gymnasiumot végezte, mire Pozsonyba ment az Emericanumba; 1841-42-ben a bölcseletet Nagyszombatban, 1843-44-től a theologiát a bécsi egyetemen hallgatta. 1848. nov. 12. fölszenteltetett. Segédlelkész volt Nagy-Maroson, Budán, 1850. Pesten; 1852-ben hittanár lett a budai főgymnasiumban, 1854-ben a budai kath. elemi iskolák igazgatója; 1867. jan. 2. a Visegrád melletti Szent-Endréről nevezett apát; 1870. jún. 1. plébános, majd kerületi alesperes Tardoskedden, hol 1876. júl. 16. meghalt.
Írt számos czikket, ünnepi beszédet sat. leginkább németül. Beszéde a budai elemi iskolák Jahresberichtjében (1856. Anrede des Directors … an die Kinder und Aeltern gehalten bei der feierlichen ersten Kommunion der Schüber.)
Szerkesztette a Katholischer Christet 1852. febr. 5-től 1854. márcz. 20-ig Pesten.

TelepülésTardoskedd [Tvrdošovce]
Pontos helyszín, címtemplomkert - Szent István tér - Námestie svätého Štefana
Készítés céljának ismert okakegyeleti
FeliratNagyságos / Kriegler / József. / Apát s esperes - plébánosnak / nyughelye boldog feltámadásig / Meghalt 1876-ik Julius 16. / 51 éves korában. / Áldás emlékére!
tardoskedd-kriegler-jozsef-siremleke (1)
tardoskedd-kriegler-jozsef-siremleke (3)