2024. április 16.

Az önkormányzat 2010 júliusában kopjafát állíttatott, melyet a község által biztosított fából Pintér Mirko ipolysági faragó készített. A földbe ásott kopjafa stabilitását a két oldalt felcsavarozott, H alakú vaspántok biztosítják, tövéhez darált követ döngöltek, mely egyúttal a körülötte lerakott, világos színű járólapok alapját is adja. A beszélő-motívumokat a stilizált tulipánban végződő kopjafa előoldalára helyezte a faragó: az első nagy mezőbe a község különböző korokból származó megnevezése került, alája egy medalionba népi ihletésű virágot vésett, majd a kezét harci bárdján nyugtató Szent László király alakja következik. A faragványsort a település első írásbeli említésének indamotívummal hangsúlyozott évszáma zárja le. A legalsó, lábazatnak is tekinthető részen – fémtáblára vésve – a magyar történelem sorsfordító évszámai szerepelnek Az oldalsó mezők alig megmunkáltak, önálló szimbólumrendszerrel nem rendelkeznek, csupán az előoldal faragványainak térbeli kiegészítői. A hátoldalt simára dolgozott, plasztikus, hullámszerű minták díszítik, a legalsó mezőbe egy szívből sarjadó tulipán fölé a mester a nevét és az állíttatás évét véste. A kopjafa körüli teret egynyári virágokkal beültetett, gömbfából kialakított virágtartók határolják.

Méretek
Oszlop: 24 x 350 x 25 cm, Felső felirati mező: 23 x 50 cm, Tábla: 50 x 20 cm

TelepülésSzete [Kubáňovo]
Pontos helyszín, címSzete (a 113-as házzal szemben) - Kubáňovo
LétrehozóPintér Mirkó, fafaragó
Készítés céljának ismert okaa múlt tisztelete
FeliratZetheh / Szete / Kubáňovo / Setích / 1236 // 1241 / 1541 – 1699 / 1848 / 1914-1918 / 1939-1945 / A múlt tiszteletére // 2010 / Pintér Mirkó
szete-kopjafa-a (3)
szete-kopjafa-a (4)