Koller Gyula pápai prelátus síremléke

Mons. Koller Gyula pápai prelátus, egyházi szakíró, szerkesztő 1921. április 1-jén született Pozsonypüspökin. Gimnáziumi tanulmányait Pozsonyban, Komáromban és Esztergomban végezte (1941). Ezután az esztergomi, majd a pozsonyi hittudományi főiskolán tanult. 1946-ban szentelték pappá. 1946 és 1950 között segédlelkész, 1950 és 2000 között egyebek közt Somorja, Vajka, Boldogfa, Pozsonypüspöki plébánosa. A Glória magyar egyházi könyvkiadó egyik alapítója, 1990–2000 között a Remény című katolikus hetilap főszerkesztője. Az 1948–1949-ben magyarságmentő ténykedése miatt több hónapot vizsgálati fogságban töltött. Vallásos tárgyú cikkeket, imakönyveket, hittankönyveket is publikált. 2001-ben a Szlovák Köztársaság Kormányának Ezüstplakettjével, 2007-ben Fraknói Vilmos-díjjal tüntették ki. Életének 95., papságának 69. évében 2015. november 26-án hunyt el a nádszegi szeretetotthonban.

TelepülésPozsonypüspöki [Podunajské Biskupice]
Pontos helyszín, címPozsonypüspöki - temető - Podunajské Biskupice
Felirat"Jézus add, hogy hozzád érjek, / s elnyerjem az üdvösséget!" / Itt nyugszik Istenben boldogult / Mons. Koller Gyula / pápai prelátus / 1921. ápr. 1. - 2015. nov. 26. / Requiescat In Pace