Jeszenszky Sándor 1848-as honvéd hadnagy sírja

Jeszenszky Sándor Jeszenszky István közbirtokos, gazdálkodó és Pratser Teréz fia, Jeszenszky Zsigmond (sírja Csejtén található) ’48-as honvéd százados öccse. Galgóc született 1825-ben. Felsőzéllén keresztelték okt. 16. (evang.). Felesége szulyói és karomi Szulyovszky Franciska, meghalt Vágújhelyen 1905-ben.
1848. dec.1. Nyitrán beáll a 16. honvédzászlóaljhoz. 1849. márc.16-án őrmester. 1849. júl. (1.)- hadnagy alakulata kikülönített 6. századánál, a Kazinczy-hadosztályban, a zsibói fegyverletételig (1849. augusztus 25.).
Haláláig birtokán gazdálkodik. Meghalt Vágújhelyen 1907. jún. 15-én.
A vágújhelyi temető közepén húzódó hársfasor mentén, a jobb oldalon található síron lévő szürkésfekete, gránitból készült, obeliszkszerű sírkő. Szövege: „Kisjeszeni Jeszenszky Sándor és Fanni családi sírboltja 1906”

TelepülésVágújhely [Nové Mesto nad Váhom]
Pontos helyszín, címA vágújhelyi temető közepén húzódó hársfasor mentén, a jobb oldalon található
Készíttető neveJeszenszky család
FeliratKisjeszeni / Jeszenszky / Sándor és Fanni / családi sírboltja / 1906.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Bona-bona-tabornokok-torzstisztek-1/hadnagyok-es-fohadnagyok-az-184849-evi-szabadsagharcban-2/j-CB4/kisjeszeni-jeszenszky-sandor-D43/ *** Hol sírjaik domborulnak, Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén, Összeállította: Görföl Jenő és Kovács László, NAPKiadó Dunaszerdahely 2003
vagujhely-jeszenszky-sandor-sirja (2)
vagujhely-jeszenszky-sandor-sirja (3)