Jekelfalussy Lajos sírhelye

Jekelfalusi és margitfalvi Jekelfalussy Lajos (Szacsúr, 1848. október 1. – Budapest, 1911. július 22.) magyar katonatiszt, honvédelmi miniszter a második Wekerle-kormányban.
1848. október 1-jén a zemplén vármegyei Szacsúr községben született. Édesapja jekel- és margitfalvi Jekelfalussy Sándor (1823-1882), édesanyja, gróf tolnai Festetics Kamilla (1825-1903) volt. Apai nagyapja, Jekelfalussy József (1766 – 1826) császári és királyi kamarás 20.000 forinttal járult a Ludovika Akadémia alapításához és 10 – 10.000 forintot adományozott a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház céljaira. 1869. szeptember 16-án az eperjesi 37. számú honvédzászlóaljhoz avatták fel. 1869. október 24-én hadnaggyá nevezték ki. 1876-78 között a hadiiskola hallgatója volt. 1879-80-ban tanár volt a Ludovika Akadémián, később a honvédelmi minisztérium ügyosztályára került. 1890-ben ezredessé, 1892. október 16-án a szatmári 12. honvédgyalogezred parancsnokává nevezték ki. Ekkor kapta elismerésül a Vaskorona-rendet. 1894-ben a debreceni 80. gyalogdandár parancsnoka volt. 1896-ban vezérőrnagy lett, három év múlva a székesfehérvári V. honvédkerület parancsnokává nevezték ki. 1901-ben a Lipót-renddel tüntette ki Ferenc József császár, majd 1905-ben császári és királyi altábornaggyá léptette elő. 1906-ban a zólyomi kerület képviselője lett az Országos Alkotmánypárt tagjaként, majd a második Wekerle-kormány honvédelmi minisztere lett. 1911-ben halt meg, a lontói temető családi sírboltjába helyezték örök nyugalomra.

TelepülésLontó [Lontov]
Pontos helyszín, címLontó – temető - Lontov