Hontvarsány református temploma

A hontvarsányi Árpád-kori műemléktemplom a 12. század közepén épült román stílusban. 1655-óta a hontvarsányi református gyülekezet temploma. A 19. század elején részben leégett, de 1835-ben újjáépítették. 1932-ben és 1956-ban megtörtént a templom részleges külső és belső restaurálása. 2016-ban a Rómer Flóris Terv keretein belül, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában elkészült a zsindely héjazat kezelése, javítása és a homlokzat felújítása.
Hontvarsánynak mintegy 450 lakosa van, akiknek negyede még magyar, pontosabban magyar származású. Akik vállalják magyarságukat, alig negyvenen vannak. Valamennyien a református eklézsia tagjai, a katolikus magyarok ugyanis már jóval ezelőtt beolvadtak. Az istentiszteleteket a lévai tiszteletes tartja, vasárnaponként nagyjából tizenöten vesznek részt rajta.

TelepülésHontvarsány [Kalinčiakovo]
Pontos helyszín, címHontvarsány 444. - Kalinčiakovo 444.