Honfoglalási kopjafa Persén

1996-ban a az akkori három magyar parlamenti párt járási vezetőségei úgy határoztak, hogy a honfoglalás 1100. évfordulója emlékére Perse községben, ahol a Bérc és Bórszeg nevű dűlőkben honfoglaláskor sírokat tártak fel, emlékjelet, kopjafát állítanak az itteni magyarság 1100 éves folyamatos jelenléte, a nemzethez, szülőföldhöz való hűsége jelképeként. A kopjafa elkészítésével Nagyferenc Katalin rimaszombati  fafaragó képzőművészt bízták meg. Perse önkormányzata támogatta, és segítette a megvalósítást. Az ünnepélyes avatáson, 1996. október 6-án a három párt, a Csemadok és más jogi ill. magánszemélyek képviselői koszorúztak.
Azóta falunapok, alkalmi megemlékezések helyszíne.

TelepülésPerse [Prša]
Pontos helyszín, címFaluközpont, a római katolikus templom előtti térség
Készítés időpontja1996. október 6.
Készíttető neveAz Együttélés Politikai Mozgalom, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Polgári Párt losonci járási vezetőségei
LétrehozóNagyferenc Katalin fafaragó képzőművész
Készítés céljának ismert okaA honfoglalás 1100. évfordulója emlékének megörökítése