Harangláb Dúlházán (Balogvölgy)

A Balog menti falu névadója a Goroni családbeli Dúl, akit 1378-ban említenek. A Kisfaludy család birtokolta. Zsíp társegyháza volt. Temploma nincs. A harangláb négyszögletes, vasszerkezetre erősített palaborítás, négyszögletes gúla tetején gyűrűs gomb. Belsejében 2 harang van.
Az egyik bronz, füles fakoronás harang. Hat egyszerű füle van. Nehezen hozzáférhető helyen van, csak néhány szó, mondattöredék olvasható. ‚‚ANNO D. 1740/FERENC VRAIN. V. /DULHÁZI REMEK” Méretek: átm.: 37 cm; magasság: kb. 27,5 cm
A másik rozsdás acél (?) harang, 4 egyszerű füllel. Fakoronás. A harang alakja egyszerűbb, az alsó pereme nem olyan ívesen kihajló mint a többi hasonló korú harangnál. Megkopott latin felirat van rajta: ‚‚Ao 1809…” olvasható. Halálesetkor húzzák meg.

TelepülésDúlháza [Dulovo]
Készíttető nevereformátus egyházközség
Készítés céljának ismert okaismeretlen
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkGömöri Református Egyházmegye 1. - Magyar Református Egyház Javainak Tára 21. Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 7. (Komárom, 2013), 100. oldal
dulhaza-haranglab (2)