Hanvai parókia és emléktábla

A környék egyik legszebb fekvésű, értékes épületegyüttessel bíró falu központjában áll a református lelkészlak, melyet Tompa Mihály szellemi kisugárzása tesz ezrek számára vonzóvá. Az épület magvát a régi lelkészlak képezi, amelynek építési ideje ismeretlen. A jelenlegi parókiát a Hanva-Lénártfalva-Csíz hármas-gyülekezet hajdani tagjai Tompa Mihálynak építették ilyenné amilyen.
A református templom közelében felépült, “L” alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett, jó karban lévő épület talán a 18. század második felében épült fel, eleve parókia (lelkészlak) céljából. Négytengelyes utcai homlokzatának tengelyében, közepre helyezve kis fekete márványtáblácska tájékoztatja az erre járót az épület történetének legjelesebb időszakáról: “Ebben a házban lakott Tompa Mihály lelkipásztor 1852-1868”. Az épületszárnyak udvari oldalát széles, oszlopos tornác övezi. A szegmens ívű oszlopközök gondosan rendezett, fenyővel, dísznövényekkel beültetett, sziklakerttel ékesített udvarra nyílnak. A fő és oldalhomlokzat keretezett ablaknyílásai fölött virágdísz található.
1855 nyárutóján egy hónapot töltött Arany János és családja Hanván, Tompa Mihályék vendégszerető otthonában. A pályatárs látogatásának 150. évfordulóján a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház emléktáblát avatott a parókia falán.

Kategóriaépület, építmény / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésHanva [Chanava]
GPS48.339106, 20.298744
Pontos helyszín, címA falu északi részén, a református templomnál lévő útkereszteződés keleti oldalán.
Készítés időpontjaemléktábla: 2005
Készíttető neveSzlovákiai Református Keresztyén Egyház
Felirat1855 nyárutóján egy hónapot töltött / Arany János és családja Hanván, Tompa Mihályék / vendégszerető otthonában. / Az „érchű” barát és pályatárs látogatásának / 150. évfordulóján. / emelte: a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház
Gondozását felügyeliSzlovákiai Református Keresztyén Egyház
hanva-parokia-emlektablaval (3)