Gyürky-kápolna

Gyürky-kápolna

A falutól északra, a temető bejáratánál található kápolna. A bejárata felett egy fekete és egy fehér márványtábla látható. A kápolnát 1968-ban felújították. Gyürky Antal szüleinek hamvai fölé emelték, és ezen épület vált a szelényi hívek imahelyévé.

TelepülésSzelény [Seľany]
GPS48.16387, 19.18907
Pontos helyszín, címA katolikus templom mellett induló utcán haladva, a falutól kb. 1 km-re találjuk, a temető bejáratánál.
Készíttető neveGyürky Antal
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaIsten dicsőségére és a szelényi hivek lelki épülésére, valamint az építtető szüleinek sírkápolnájaként készült.
Feliratfehér márványlap: EZEK KÁPOLNÁT / ISTEN DICSŐSÉGÉRE / ÉS A SZELÉNYI HIVEK / LELKI ÉPÜLÉSÉRE, / BOLDOGULT SZÜLEINEK HAMVAI FÖLÉ / ÉPITTETTE 1849 ÉVBEN / GYÜRKI-I GYÜRKY ANTAL / FELSZENTELTETETT / 1850 ÉVI JULIUS 24-ÉN. // fekete márványlap: ISTEN DICSŐSÉGÉRE / A SZELÉNYI HIVEK / ADOMÁNYAIKBÓL ÉS / KÉSZSÉGES MUNKÁJUK / HOZZÁ JÁRULÁSÁVAL / UJJÁ ÉPITETTÉK. 1968
Gondozását felügyelia hívek közössége
ForrásinformációkSimoncsics Sára, Ipolynyék, 2017.