György Anton, a nemesradnóti prímás síremléke (Balogvölgy)

György Anton (1910-1962) egyszerű cigány családban született. A család tégla és vályogveréssel kereste meg a kenyerét. Nyáron lovasszekérrel járták be a környéket és dinnye eladásával is foglalkoztak. A hegedű megismerése, a zene szeretete a családban ragadt rá. Saját bandája volt, lakodalmakon, bálokban muzsikáltak.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó rész, a felvezető út bal oldalán.
FeliratGyörgy Anton / 1910.VIII.5-1962.XII.27 / György Emma / 1921 VI.22 - 2005 III.21 / Egy sírhant felett / Muzsikálnak most a szelek. / A földben is zeng a négy húr / A vonóba száz nóta gyúl / Egy prímás bűvös ujja / Szép nótákat húzva. / Úgy mint egykor réges-régen / Övék a békesség miénk a bánat.
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkId. Pósa Dénes elbeszélése alapján.