Görgey Konstantin, Arisztid és Béla 1. világháborús hősök nyughelye

Görgey Jordán és Pongrácz Hedvig három fia (Konstantin, Arisztid és Béla) 1914 őszén a világháború kitörésekor önként jelentkezett katonának, mindhárman többszörösen ki lettek tüntetve. Közülük Arisztid 1916 szeptember 20-án roham alkalmával haslövés következtében elesett, előzőleg nyaklövésből gyógyulván fel. Ideiglenesen Svinjuchi mellett Wolhyniában temették el bajtársai, a 13-as huszárok, honnan Görgőre vitetett át apja mellé.
Görgey Béla és Görgey Konstantin Trencsénkutacson, 1918. december 5-én esett el. Ennek története a következő: 1918. november 16-án Kassáról egy mindössze 17 tisztből és 30 önkéntesből álló csoport, melynek Moncskó István, kassai 5-ös honvéd huszár főhadnagya volt a parancsnoka, elindult megvédeni az ország nyugati határát. A Moncskó-különítmény Mágerl vezérkari ezredes csoportjához tartozott, melyhez összesen csupán 300 fegyveres tartozott.
November 20-án páncélvonat támogatásával Budatinig hatoltak előre. Csak három géppuskával rendelkeztek, de olyan ügyesen operáltak, hogy a csehek sokkal nagyobb ellenséges erőre gyanakodtak. Megtisztították a terepet egészen Csacáig, majd a Zsolna melletti budatini Csáky-kastélyba vették be magukat. Meg akarták gátolni, hogy a morva határ felől beszivárogjon az ellenség. Azonban utánpótlást nem kaptak. Csupán a kassai kadétiskola 15-16 éves növendékei jelentek meg egy napon a vár alatt, azonban őket is később visszaparancsolták.
December 3-án a Károlyi-kormány a rózsahegyi demarkációs vonalig rendelte vissza őket, ám nem engedelmeskedtek. December 5-én elhatározták, hogy a már két hete cseh kézen levő Trencsént visszafoglalják, melyet négy zászlóaljnyi gyalogság és hat üteg tüzérség szállta meg. Nagybiccse előtt ellenségbe ütköztek és harcba bocsátkoztak. Óriási veszteséget okoztak a cseheknek, akik csak többórás harc után tudták a még az életben maradottakat elfogni. A parancsnok, Moncskó István és a két Görgey-fívér ekkor esett el.
A többieket először ki akarták végezni, mivel nem akarták őket reguláris katonai erőnek elismerni. Ám végül Uherské Hradištěba, majd a brünni Spielberg kazamatáiba szállították őket. Ott raboskodtak amíg a végleges demarkációs vonalat meg nem állapították.

TelepülésGörgő [Spišský Hrhov]
Pontos helyszín, címa katolikus templom udvarán
Készíttető neveAnyjuk, testvéreik, rokonaik és barátaik
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
FeliratItt nyugszik / három görgői és toporczi Görgey - testvér, / mind a három hősi halált halt a hazáért: / Constantin / * Görgőn 1886 IX. 2. / † Trencsénkutacs mellett 1818 XII. 5. / Arisztid / * Lőcsén 1888 I. 10. / † Svinjuchi mellett Wolhyniában 1916 IX. 20. / Béla / * Szepesszombatban 1894 XII. 12. / † Trencsénkutacs mellett 1918 XII. 5. / Dulce et decorum est pro patria mori. (Szép és dicső a hazáért meghalni.) / Anyjuk, testvéreik, rokonaik és barátaik / emelték nekik az emléket.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://locseitemeto.eoldal.hu/fenykepek/9-kornyekbeli-erdekes-siremlekek-es-emlekmuvek/szepesgorgo/ *** Görgey Albert, A Görgeyek és a reformáczió, A SZEPESI LAPOK NYOMDAVÁLLALATA, 1916, 89. oldal *** (https://medit.lutheran.hu/files/gorgey_albert_gorgeyek_1916.pdf)
gorgo-gorgey-testverek-sirja (1)
gorgo-gorgey-testverek-sirja (2)