Görgey Konstantin 1848-49-es nemzetőr és felesége Szinyey Merse Anna nyughelye

Görgői és toporczi Görgey Konstantin Sámuel Hamilkár Görgey György József (* 1790. II.10., Lőcse – † 1824. VII. 4., Toporc) és Teőke Veronika (* 1790. II. 5., Lőcse – † 1861. VII. 26., Lőcse) gyermekeként született 1818 január 23-án Lőcsén.
Konstantin 18 éves korában anyja kívánságára róm. kath. lett, Kassán és Pesten jogot hallgat és ügyvédi oklevelet szerez 1841-ben. 1840 és 46-ban európai utazást tesz. 1848 őszén beáll nemzetőrnek és részt vesz a kassai hegyen a Schlick elleni harcban. 1847 szeptember 12-én Eperjesen házasságot kötött Szinyey Merse Annával (* 1825. XI. 9., Szinyeiújfalu – † 1885. VII.12.) Házasságukból három gyermek született: Görgey Jordán Félix György (* 1852. IV. 22., Görgő, – † 1912. III. 3., Lőcse), Görgey Szilvia (* 1849. XII. 31., Görgő – † 1852. IX. 9., Görgő) és Görgey Arisztid (* 1851. II. 9., Görgő – † 1914. VI. 30., Lőcse).
Konstantin halálát az absolutizmus tapintatlansága okozta. Ugyanis a szepesiek Lőcsén farsangi mulatságot rendeztek, melyet a hatóság aznap este, midőn a vendégek már együtt voltak, betiltott, mire gróf Csáky az egész társaságot meghívta magához Hotkóczra. Alig volt együtt a mulatni vágyó társaság, midőn katonaság fogta körül a kastélyt és behatolva a terembe, szétoszlásra szólította fel a társaságot. A császáriak ezen fellépése és a későbbi beidéztetés annyira felizgatta az amugyis vérmes embert, hogy szélhűdés érte és meghalt. 42 éves volt. Teste a görgői katolikus templom kertjében lelt örök nyugalomra. Ide követte őt felesége is, aki 60 éves korában hunyt el 1885-ben.
A síremlékeket nem gondozzák, teljes pusztulásuk csupán idő kérdése.

TelepülésGörgő [Spišský Hrhov]
Pontos helyszín, címa katolikus templom udvarán
Készíttető neveGörgey család
Készítés céljának ismert okakegyeletadás, emlékezetmegőrzés
Feliratkereszt: Földre hullasd könyeid / Éghez emeld reményeid! // tábla: Itt nyugszik / Görgey Constantin / forrón szeretett felejthetetlen férjem / szül. 1818 január 23-án / megh. 1860 márczius 4-én! / ??? *** kereszt: ANNA // tábla: Itt nyugszik / Felejthetetlen jó anyánk / özvegy Görgey Constantinné / Szinyey Merse Anna / született 1825 November 9 kén / meghalt 1885 Julius 12 kén / Áldás szeretett hamvaira.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkGörgey Albert, A Görgeyek és a reformáczió, A SZEPESI LAPOK NYOMDAVÁLLALATA, 1916, 89. oldal *(https://medit.lutheran.hu/files/gorgey_albert_gorgeyek_1916.pdf) *** https://www.geni.com/people/Anna-Szinyei-Merse/6000000009340968007 *** https://macse.hu/gudenus/mcsat/fam.aspx?id=76893
szepesgorgo-gorgey-konstantin-sirja (2)
szepesgorgo-gorgey-konstantin-sirja (3)