Görgey Jordán főszolgabiró nyughelye

Görgői és toporczi GÖRGEY Jordán Félix György Görgey Konstantin (1818. 1. 23. – 1860. 3. 4.) és Szinyey Merse Anna (1825. 11.9. – 1885. 7.12.) gyermekeként látta meg a napvilágot Görgön 1852. 4. 22-én.
1869-től 72-ig jogi tanulmányokat végez Kassán, majd a magyaróvári gazdasági akadémiának hallgatója. Utóbb 1882-ig Görgőn gazdálkodott. Szepesvármegye szolgálatába 1887-ben lépett mint aljegyző.
1885. 11.10-én kötött házasságot gróf Pongrátcz Hedviggel (* 1863. IX. 30., Alsókubin, Árva vármegye – † 1940. V. 19., Budapest – Kerepesi úti temető), aki hat gyermekkel ajándékozta meg:
Konstantin Arisztid Jordán (*1886. 9. 2. Görgő †1918.12.5. Trencsén-Kutacs) Dr. juris, huszár hadnagy
Arisztid Albert Jenő (*1888. 1. 10. Lőcse †1916. 9. 20. Svinjuchi) huszár hadnagy
Hedvig Anna Karolina Mária (*1889. 3. 26. Lőcse † 1953., Tapolcsány) esküvő 1910. 9. 3-án Dr. Dömötör Mihály
Félix (*1890. 4. 4. Lőcse †1892. 1. 28. Szepesszombat)
Jordán Arisztid Konstantin (*1892 8.6. Szepesszombat) okl. gépészmérnök
Béla (*1894. 12.12. Szepesszombat † 1918. 12.5. Trencsén-Kutacs) huszár hadnagy
1888-ban lőcsei szolgabíró lett, 1891-ben a szepesszombati járás főszolgabirájává választották és négyévvel utóbb Szepesvármegye árvaszékének elnöke lett, 1904-ben nyugalomba vonul és csak hamar rá a szepesi püspök kinevezi jószágigazgatójává, mely állását 1912. 3. 3-án Lőcsén bekövetkezett haláláig viselte.

TelepülésGörgő [Spišský Hrhov]
Pontos helyszín, címa katolikus templom udvarán
Készíttető neveGörgey család
Felirat??? / görgői és toporczi / Görgey Jordán / * 1852. ápr. 22. † 1912. márc. 3. / és forrón szerető hű neje / Görgey Jordánné / szül. szentmiklósi és óvári / PONGRÁCZ Hedvig grófnő / * 1863. szept. 30. † 19 / Áldás szeretett hamvaikra / Menyei boldogság dicső lelkeiknek.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttps://macse.hu/gudenus/mcsat/fam.aspx?id=22855 *** Görgey Albert, A Görgeyek és a reformáczió, A SZEPESI LAPOK NYOMDAVÁLLALATA, 1916, 89. oldal (https://medit.lutheran.hu/files/gorgey_albert_gorgeyek_1916.pdf)
szepesgorgo-gorgey-jordan-sirja (2)
szepesgorgo-gorgey-jordan-sirja (3)