Gács I. világháborús emlékműve

Az I. világháború elesettjeinek emlékműve egy magas szürke márványoszlop, amely egy „1914–1918” feliratú gömbben végződik. Az oszlophoz erősített szlovák nyelvű tábla felirata szerint az emlékművet a két világháború között Fülek város, járási székhely lakosai készíttették el Gács járási székhely számára, a két város közötti jó kapcsolat jeléül. Az emlékműről és környezetéről akkor Ján Bohúska gondoskodott. Az 1. világháború elesettjeinek neveit tartalmazó szöveg magyarul íródott. A 2. világháború után egy szlovák nyelvű fehér márványlapot erősítettek rá (feltehetően lefedve az eredeti magyar szöveget) a „Na pamiatku padlých v rokoch 1914–1918” (A 1914–1918-as években elesettek emlékére).

TelepülésGács [Halič]
Pontos helyszín, címa várkastély felé vezető út környezetében található parkban
Készítés időpontjaa 20. század 20-30-as évei
Készíttető neveFülek város
Felirat1914 - 1918 / Göőz Bertalan, hadnagy / Trsztyánszki Márton / Lekár Vince / Rakitka József / Veisz József / Kéketi András / Bombala Pál / Szmolkó Ferenc / Koza András / Ulicsni János / Hámornyik György / Hámornyik János / Bogdán Árpád / Svihla Ferenc / Jávorcsik István / Susztai Imre / Berki György / Malatinszky János // Wellibil Lajos, hadnagy / Kecskeméty Géza / Balogh Gyula / Medzihradszky Gusztáv / Kalocsai Gyula / Gérik Ferenc / Hofmann Gusztáv / Hofmann Ferenc / Hofmann János / Rajprich János / Pivka Ferenc / Pivka István / Hikker József / Drdos János / Benedik János / Kalocsai György / Rafaj Ferenc
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkHELYTÖRTÉNET, PUNTIGÁN JÓZSEF, Gácsi barangolások *** http://epa.oszk.hu/03200/03286/00153/pdf/EPA03286_palocfold_2018_4_056-066.pdf
gacs-1-vilaghaborus-emlek (2)
gacs-1-vilaghaborus-emlek (3)