Felvidéki Ház

Felvidéki Ház

Bemutatkozik egy felvidéki tájház

– Néveriné Demter Eszter –

A valamikori Alsóváradot már Béla király jegyzője, Anonymus említi krónikájában mint annak sárvárát Lévához tartozóként. Felsővárad község alapítása a 16. század elejére tehető. Nevét mindkét falu még Trianon után is megtartotta mint Dolny és Horny Várad, csak a második világháború után egyesítették a két falut Tekovsky Hrádok – Barsvárad név alatt. A 19-es szám alatt lévő 50 éve nem lakott gazdaházat 2004-ben vettük. Az ötszobás, egymásba nyíló lakóház tatarozása és berendezése még az évben megtörtént. A kamra és a kettes-istálló, valamint a sopa újraépítése egy egész évet vett igénybe. Figyelemre méltónak tartanám még a kocsiszínt is. A Felvidéki Ház ünnepélyes bemutatójára 2006 tavaszán kétszer, s őszén egyszer került sor, azon kívül minen szerdán és szombat-vasárnaponként 12-17 óra között tart nyitva. A ház nevét a – Kassától Párkányig végig a volt Felvidék több mint 60 helységéből vett vagy ajándékozott – kiállított tárgyaktól kapta. Mivel, ahogy ez már falvainkban jellegzetesssé vált a szomszéd 18-as szám alatti parasztház is évtizedek óta lakatlanul, romosan állt, veszélyeztetve rendbe hozott telkünket. A kerti rész nélkül vettük meg, hogy mindjárt 4 helyiséget lebontsunk és eltakarítsunk. Az elejéből 2 szoba konyhás, mellékhelyiséggel ellátott, falusi szálló lett, míg a másik végéből két szoba konyhás „Parasztházikó”. Ehhez a házhoz tartozika 17-es szám alatt, elöl lévő szoba és előszoba, ami rendbehozás után a szövödét kezdi szolgálni. A Kassa melletti Komarócon vettünk egy 1868-ban készült szövőszéket, az akkori teljes fölszerelésével együtt. Ide tartozik még a ház legvégén teljesen tönkrement istálló, ami a tatarozás után háziállatkákat fogad, hogy élet is legyen a telken. Szokatlan és a faluban egyedi, hogy az említett ház eleje és hátulja között egy 1891-ben épült kisablakos sárházikó húzódik meg, és itt fejeződik be a gazda, paraszt és szegény ember sora, amit a tűzhely bizonyít a legjobban. Az elsőben cserép-kemence és cserép-tűzhely található. A „Parasztházikóban” épített kemence füstölővel, de lábas tűzhely (sparhelt) szolgál a főzéshez. A 16-os szám alatti pitvarban (erre felé szabad kürtős konyha volt a neve) sárból épített pici kemence és tűzhely szolgál együtt a szerény főzéshez. A hozzá tartozó két kis alacsony szoba és volt nyitott fáskamra most „Galéria”ként működik. Így lett Felvidéki házunkból egy, egymás mellett három kategóriájú és életmódot bemutató „skanzen”, melynek megtekintésére minden érdeklődőt szeretettel vár A Néveri Család.

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésBarsvárad, Várad [Tekovský Hrádok]
Pontos helyszín, címBarsvárad 19. - Tekovský Hrádok 19.
Készítés időpontjalakóház: a 20. század eleje - tájház: 2006
Készíttető neveNéveri Család
Készítés céljának ismert okalakhatás - összegyűjtött és megőrzött hagyományos tárgyi örökség őrzése és bemutatása
FeliratFelvidéki Ház
Mettől meddig volt használatban2006-tól folyamatosan
Gondozását felügyeliNéveri Család
ForrásinformációkTájházi Hírlevél, A Magyarországi Tájházak Szövetségének tájékoztatója, 2007. 2. füzet, Jósvafő, 2007. augusztus (https://adoc.pub/tajhazi-hirlevel-a-magyarorszagi-tajhazak-szvetsegenek-tajek10917c7b52885a40fd7b5a722df3e62b45317.html)
Felvidéki Ház - Barsvárad (1)
Felvidéki Ház - Barsvárad (3)