Emlékkereszt Reicher Gellért (Papa) emlékére

A tragikus balesetben 2019. április 16-án hajnalban életét vesztette Reicher Gellért, 1964-től a Csemadok tagja és munkatársa, színjátszó, a Szőttes szervezőtitkára, számos fesztivál szervezője, ahogy hívták: a Papa.
A pozsonypüspöki alapszervezet tánccsoportjában kezdett táncolni, de tagja volt a színjátszó csoportnak is. 1971-ben- a Szőttes Népművészeti Együttes szervezőtitkáraként lett a Csemadok munkatársa. A sokszor anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett munkájáról így vallott:
„Nekem ez a munka a hitvallásom. Elhivatottság nélkül az ilyen munkát, ráadásul kisebbségben, nem lehet végezni. Szerencsére nekem a magyar kultúra, a néptánc, népművészeti hagyományaink megőrzése, továbbadása életem értelme.” 2016-ban Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. 2018-ban Gyurcsó István-díjat kapott.
70 évesen érte a halál.

2020, június 4-én barátjai (Dudek Ferenc Fizse, Csóka Imre Öcsi – Dunaszerdahely, Bankó István, Bankó Ibolya – Szepsi) tiszteletére emlékkeresztet állítottak Szalóc mellett, halála színhelyén.
Az emlékkeresztet Csicsói Nagy Géza fafaragó készítette.

TelepülésSzalóc [Slavec]