Első világháborús hősi emlékmű Nagyfödémesen

Az első világégésben az emlékművön feltüntetett névsor szerint 61 nagyfödémesi férfi áldozta életét magyar hazájáért. A temetőben található emlékmű ünnepélyesen leleplezésére 2014. 11. 1-én került sor. Alkotója Cséfalvay Kázmér.

TelepülésNagyfödémes [Veľké Úľany]
Készíttető neve2014
LétrehozóCséfalvay Kázmér, köfaragó
Felirat„SOKÁIG VÁRTUNK, / S NEM JÖTTETEK, / IDEGEN FÖLDBEN / PORLAD SZÍVETEK / ELVESZTETEK / MIND HULLÓ CSILLAGOK, / CSAK ISTEN TUDJA / HOL A SÍROTOK.“ // AZ I.VILÁGHÁBORÚBAN / ELESETT HŐSEINK EMLÉKÉRE // Bernát Sándor / Bohrer István / Bondor József / Bódis Demeter / Bögi Gaspár / Csernák Boldizsár / Dombos Géza / Duliczki Ferenc / Győrödi János / Holman Bonifác / Hollósi Alajos / Hollósi János / Horváth Gáspár / Horvátovich Sándor / Hullmann Bonifác / Juhász Zsigmond / Kačura Ján / Károly Ferenc / Kovács Lajos / Lipták Gáspár / Madarász József / Manczal Ambróz / Manó Flórián / Manó János / Minárik Mihály / Molnár Ferenc / Molnár Jenő / Molnosi Károly / Német Ádám / Németh Ádám / Németh Antal / Németh Móric / Oravec Antal / Pápai Gyula / Peczár István / Rákóczy Gyula / Renczes Ferenc / Rostás János / Rostás Mátyás / Rumann Pál / Szabó Ágoston / Szabó Dániel / Szabó Kálmán / Szabó Simon / Szabó Vince / Szalay Sándor / Szerencsés Károly / Szitás István / Sebők Medard / Sebők Rudolf / Spód Alajos / Tornyai István / Tornyai Mihály / Tóth Antal / Tóth Ferenc / Török László / Turnai Árpád / Vágó Alajos / Valabek Béla / Varga István / Venczel Alajos
nagyfodemes-1-vh-emlekmu (2)
nagyfodemes-1-vh-emlekmu (3)